BILEĆA

Zdravko Milidragović od korijenja stvara skulpture

P. MUCOVIĆ

24.6.2018

Zdravko Milidragović iz Bileće već 25 godina bavi se pronalaskom i oblikovanjem neobičnog korijenja drveća. Od tog materijala do sada je izradio mnogo skulptura, ali i upotrebnih predmeta.

Nabavka sirovina

- Sirovinu odnosno panjeve najčešće pronalazim po brdima u okolini Bileće. Tamo se vade kamene ploče i onda ostane panj koji mašine izvade. E te panjeve ja kupim, nosim kući i pravim razne predmete - objašnjava Milidragović.

Dodaje da za ovo čime se bavi nije učio nikakvu školu, nego se sam malo-pomalo učio i usavršavao se.

- Na tu ideju sam došao sasvim slučajno gledajući jedan odbačeni panj. Nisam mogao da se nagledam njegove neobičnosti i sposobnosti prirode da tako uplete korijenje na tako specifičan način -  objašnjava Milidragović.

 Dodaje da je ispočetka samo uzimao korijenje i farbao bez nekih dodatnih korekcija.

- Vremenom sam počeo da panjeve oblikujem i pravim osim ukrasa i neke upotrebne predmete. Mada se trudim i sada da što manje mijenjam prirodni oblik - ističe Milidragović.

Kako kaže Milidragović, njegove skulpture uglavnom kupuju turisti, a dosta rjeđe domaće stanovništvo. Prodajem ih na pijacama u Trebinju i Bileći, a cijene zavise od veličine i toga koliko ih je dorađivao.

Zaštićene lakom

- One najmanje, koje uradim za dva-tri dana, koštaju dvadesetak KM, dok ove velike, za koje mi je potrebno mnogo više vremena, dostižu cijenu od 80 do 100 KM. Sve moje skulpture slobodno mogu da stoje vani i na kiši, jer su dobro zaštićene i premazane bezbojnim lakom -  navodi Milidragović.

Posjećuje sajmove

Milidragović ističe da često posjećuje sajmove domaće radinosti.

- Naročito dosta toga prodam ljeti, kada je u Trebinju puno turista. Mada nema osobe koja, kada vidi moje djelo, ne zastane i makar pogleda – kaže on.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.