STAVOVI Izražena nada da će Zakon odobriti Vijeće naroda Republike Srpske

Britanska ambasada pozdravila usvajanje Zakona o zaštiti žrtava ratne torture u RS

Fena
27.06.2018 12:09

Foto: Međunarodna organizacija za migracije

Britanska ambasada u Sarajevu i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pozdravili su usvajanje Zakona o zaštiti žrtava ratne torture 21. juna u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Usvajanje Zakona predstavlja važan iskorak u pružanju dugo očekivanog obeštećenja za žrtve ratne torture. U skladu sa Zakonom, žrtve ratnog seksualnog nasilja moći će da apliciraju za status žrtve ratne torture i ostvare niz prava - navode u zajedničkoj izjavi. 

Podsjećaju da ta prava uključuju finansijsku naknadu, zdravstveno osiguranje i podsticaj za zapošljavanje i samozapošljavanje. Nadaju se da će Zakon odobriti Vijeće naroda Republike Srpske, da bi prava postala dostupna žrtvama u najkraćem periodu.

- Da bi se osigurala jednakost svih žrtava u pristupu i ostvarivanju prava, važno je da vlasti Republike Srpske osiguraju efikasno provođenje Zakona, u skladu s međunarodnim standardima iz oblasti ljudskih prava i poštivanjem dostojanstva svih žrtava - navodi se u zajedničkoj izjavi Britanske ambasade u Sarajevu i IOM Misije u BiH povodom usvajanja Zakona o zaštiti žrtava ratne torture u Republici Srpskoj.
NA VRH