POLITIKA

Milorad Dodik: Insistirati na povezivanju pitanja Kosova i RS

Arhiv

Srna

16.7.2018

- Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da svaki pokušaj da se Kosovo etablira u UN kao međunarodno priznata država stvara mogućnost da i RS potpuno legitimno to isto traži, te poručio da u to niko ne treba sumnjati.

Dodik je istakao da treba insistirati na povezivanju pitanja Kosova i RS jer je riječ o gotovo identičnim okolnostima, uprkos tvrdnjama stranaca da Albanci imaju pravo na samostalnu državu, a Srbi nemaju.

Bivši britanski ambasador Čarls Kraford (Charles Crawford) na jednom skupu u Budimpešti rekao je da je međunarodna zajednica nepravedna i da nema iste standarde: za Kosovo će reći da tamo žive dva naroda koja se ne podnose i međunarodna zajednica kaže - uredu, Albanci imaju pravo, raziđite se. A, u BiH isto tako postoje narodi koji kroz historiju ratuju, a tamo je međunarodna politika - Šuti, bit će kako mi kažemo. "Ali, to nikada nije za sva vremena", izjavio je Dodik za "Sputnjik".

On je istakao da nije političar koji je spreman da kod Srba gradi iluziju o BiH jer je Srbima bilo dovoljno iluzija za dvije Jugoslavije.

Dodik je naglasio da vjeruje da u BiH - kao oronuloj i propaloj zemlji koja se održava isključivo intervencionizmom stranaca prema "refleksu mirovnog sporazuma koji su bitno oskrnavile zapadne zemlje" - neće doći do sukoba, nego da će se zajedničke institucije urušiti i da će "samo prihvatiti legitimitet onog što samo po sebi funkcionira".

- A, RS jedina ima šansu samostalno funkcionirati - rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje može li RS tražiti samostalnost ukoliko Priština bude insistirala na stolici u UN-u.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da je posvećen funkcioniranju mira i da Srbi nemaju razloga za otvaranje bilo kakvog sukoba.

- Ali, isto tako moraju znati da smo spremni da branimo ono što smo stekli. Samo naivni vjeruju da nemamo potencijala za to. Postoje entitetske linije i one su za nas linije naše države, svidjelo se to nekom ili ne, to je tako u svijesti našeg naroda - rekao je Dodik.  

On je poručio da je optimista i da vjeruje da je budućnost stabilnog svijeta vezana za ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i da će njihov sastanak razbiti nametnute stereotipe.

Dodik smatra da su male šanse da Balkan bude među temama samita, imajući u vidu niz gorućih pitanja, ali ističe da je dobro da se Putin i Tramp sastaju.

- Putin, koji je ojačan pobjedom na izborima, pokazao se kao veoma vješt i važan svjetski lider. Jasno je da bez Rusije nema rješavanja važnih svjetskih pitanja. S druge strane, Tramp, koji se uporno bori u samoj Americi za svoj legitimitet koji pokušavaju da mu ospore, čini odličnu stvar činjenicom da razbija stereotipe vezane za sam svjetski poredak - rekao je Dodik.

On je istakao da ga raduju neke Trampove izjave o potrebi dobre saradnje s Rusijom i Putinom, "mada je to u jeku opće histerije na Zapadu, motivirane, prije svega, Britancima, koji navode neki maligni ruski utjecaj".

- Zamislite, maligni ruski utjecaj evo prijeti i na Balkanu, a svi znamo da je kroz historiju vidljiv upravo njihov maligni utjecaj. Rusija ima veoma objektivan i ispravan stav vezan za poštovanje međunarodnog prava, prepuštanje unutrašnjih pitanja zemljama da ih same rješavaju, a ne da se to nameće sa strane, kao što Britanija čini stoljećima, pa i danas - rekao je Dodik.

Kada je pitanju korist od samita za Balkan, Dodik smatra da je to "razbijanje nametnutih stereotipa i izvrnute stvarnosti".

- Uzmite Srbiju. Koje je ovdje rusko prisustvo, ima li baze? Ili u BiH, gdje nema nijednog ruskog vojnika, a oni su napravili priču o tome kao da dolaze Marsovci. Sve je potkrijepljeno specijalnim informacijama kroz specijalni rat - rekao je Dodik.

On je ukazao da je sve bila laž, montirana priča i da Rusi nemaju baze, nemaju nijednog vojnika osim vojnog atašea u Ambasadi, istakavši da bi, "imajući u vidu gdje se nalaze zapadne vojne strukture, volio da se tamo nalaze i ruske vojne strukture u istom paritetu".

- Ali, živimo u takvim okolnostima. A, neko ko bez ikakvog pitanja organa BiH ubacuje svoje vojnike - kaže da su Rusi tu prisutni. Vjerujem da će se i taj dio stereotipa razbijati - rekao je Dodik.

On je naveo da su za rusko-srpski pravoslavni centar u Banjoj Luci sve pripreme urađene i 17. septembra bit će položen kamen temeljac, ističući da vjeruje u brzu izgradnju i da će to biti impozantan objekt koji će pokazati i prijateljstvo i ljubav dva naroda.

Očekujemo da će događaju prisustvovati ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov i da će to biti ozbiljna prilika da damo podsticaj gradnji tog projekta. Vlada Republike Srpske je odobrila tri miliona maraka, privatni vlasnici zemlje su donirali zemljište za izgradnju tog centra, riješeni su problemi komunalnog prilagođavanja - rekao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.