TREBINJE

Knjige ostavljaju na javnim mjestima da ih čita ko želi

Onaj ko uzme knjigu, kada je otvori, naći će poruku i na njemu je da odluči da li će je vratiti na isto mjestu u kafe-bar ”Poeta” ili će je odnijeti na neko drugo javno mjesto

U trebinjskom kafe-baru “Poeta” ostavljeno nekoliko popularnih naslova

Piše: P. MUCOVIĆ

21.2.2019

Narodna biblioteka iz Trebinja je među prvim ustanovama ovog tipa u RS koja se priključila globalnoj akciji besplatne razmjene knjiga na više javnih mjesta u gradu koja pripadaju "Bookcrossing" zoni.

Novo i zanimljivo  

Na ovaj način knjigu koju neki čitalac uzme iz "Bookcrossing" zone može, ali ne mora, vratiti na isto mjesto.

Na nekoliko lokacija u gradu ostavljeni su pojedini popularni naslovi. Trenutno se knjige nalaze u kafe-baru „Poeta“. Tako će onaj ko uzme knjigu, kada je otvori, naći poruku i na njemu je da odluči da li će je vratiti na isto mjestu u kafe-bar ”Poeta” ili će je odnijeti na neko drugo javno mjesto.

U Biblioteci kažu da je ovo nešto novo i zanimljivo u gradu, što će, kako se nadaju, dodatno popularizirati čitanje.

- Ovo je proslava književnosti i mjesto gdje knjige dobivaju život. To je čin darivanja knjige, odnosno ona se prenosi s čitaoca na čitaoca - naglašavaju u Narodnoj biblioteci.

Izraz "Bookcrossing" je nastao kao od imena internetske stranice "bookcrossing.com", koja je započela ovu praksu. Osobe koje žele učestvovati mogu napraviti profil na ovoj stranici, zatim registrirati naslov knjige koju daruju.

Internetska stranica

 Registracijom se dobiva jedinstveni broj „Bookcrossing ID“ pomoću koga se može pratiti kretanje knjige. Knjiga se obilježi brojem i adresom internetske stranice i ostavi na javnom mjestu kao što su omiljeni kafić, muzej, bioskop...

Formiranje dnevnika

Čitaoci koji je pronađu mogu otići na internet stranicu i zabilježiti svoju lokaciju po njenom jedinstvenom broju. Tako se formira dnevnik koji govori kuda je knjiga putovala i ko je čitao.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.