BIJELJINA Cijena omiljenog napitka neugodno iznenadila goste

Rijetko se gdje može popiti kafa za marku

Voda je u proteklih dvadesetak godina poskupjela 300 posto, skuplja je struja, radna snaga. Kako onda da se održite s cijenom kafe od jednu marku, kaže Ostojić

Lj. LJUBOJEVIĆ
07.05.2019 19:25

U Centru „Semberija“ kafa sada košta od 1,30 do 1,70 KM

U bijeljinskim restoranima i kafićima ovih dana osvanula je veća cijena kafe, što je iznenadilo stalne posjetioce. 

 Nabavna cijena

Tako je u kafeu Centra za kulturu „Semberija“ sve donedavno kafa koštala 1 KM, da bi sada cijena skočila na 1,30 KM. U popularnom restoranu u Gradskom parku kafa košta 1,70 KM, u restoranu u centru grada 1,50 KM. Ipak, ima i restorana gdje je cijena kafe zadržana jednu marku.

 Pojedini bijeljinski ugostitelji, kao što je vlasnik kafane kod Autobuske stanice, kaže da od 1997. godine nije mijenjao cijenu kafe i ona je već 20 godina i dalje 1 KM.

- Kada bismo povećali cijenu kafe, oko 50 posto naših stalnih gostiju bi nas napustilo - rekao nam je konobar u tom ugostiteljskom objektu, ističući da oni nabavljaju espreso kafu po 25 KM po kilogramu.

Duško Ostojić, koji se godinama bavio ugostiteljstvom, kaže da ova grana privrede doživljava pravi kolaps.

  • Ostojić: Nema zarade
    Ostojić: Nema zarade

- Računice su jednostavne. Kilogram espreso kafe košta od 15 do 55 KM, zavisno od toga na kakav kvalitet kafe ste navikli vaše goste. Od kilograma kafe u prosjeku se skuha 120 kafa. Ima zarade na kafi, ali većina kafića, njih oko 70 odsto, proda od 50 do 70 kafa. Tu zarade nema. Da biste imali zaradu na kafi, morate dnevno prodati više od 100, prosječno oko 150 kafa – objašnjava Ostojić.

 Ogromni troškovi

Dodaje da samo tako vlasnik može biti siguran da će zaraditi dovoljno za plaće konobara, za režijske troškove, za održavanje higijene i vođenje knjigovodstva.

- Voda je u proteklih dvadesetak godina poskupjela 300 posto, skuplja je struja, radna snaga. Kako onda da se održite sa cijenom kafe od jednu KM - pita se Ostojić.

 Uzimaju kredite 

Ostojić kaže da pojedini ugostitelji s dnevnim pazarom od 500 KM na kraju mjeseca moraju uzimati pozajmicu od banke da bi pokrili troškove.

- Mnogi napuštaju ugostiteljstvo, a u avanturu otvaranja ugostiteljskih objekata nakon njih upuštaju se oni naivni ili slabije informisani - kaže naš sagovornik.

 U PRŽIONICAMA u Bijeljini kafa za domaću upotrebu može se nabaviti po 12 KM za kilogram i ta cijena dugo nije mijenjana. 

Oglasi

Komentari

NA VRH