TRADICIJA

Poskupjeli somuni u Sarajevu: Evo koliko koštaju

Cijene su podignute pri zadnjem povećanju cijena pšenice i brašna, da je sreće da su niže, valjalo bi, kazao je Trtić

Somuni neizostavan dio iftarskih trpeza. Anadolija

11.3.2024

Somuni su, tradicionalno, neizostavan dio iftarskih trpeza, ali je njihova cijena, nažalost, sve viša. Tako je sa 70 feninga, koliko je koštao na većini prodajnih mjesta u Sarajevu za vrijeme prošlog ramazana, poskupio na 1,20 KM. Ovo je za „Avaz“ potvrđeno iz nekoliko pekara u Sarajevu.

Radna snaga

- Ove godine, evo već 10 mjeseci veliki somun od 300 grama košta 1,20 KM. Cijene su podignute pri zadnjem povećanju cijena pšenice i brašna. Tu cijenu nećemo dirati. Da je sreće da su niže, valjalo bi, posebno za naše kupce, ali takva je situacija – kazao je Elvis Trtić, vlasnik poznate pekare „Nafaka“.

Osim cijena, problem je i radna snaga koje je sve manje.

- Mi u pekari pokušavamo da radnu snagu zadržimo kako ne bi otišli iz BiH tako što im povećavamo primanja. To je jedini način da bi neko neko ostao da radi, jer je upitno hoće li se za 5-10 godina moći kupiti pravi somun u Sarajevu. Nestaje taj zanat, a posao pravljenja somuna nije nimalo lak – istakao je Trtić.

Kazao nam je i da se 10 dana prije početka ramazana pripremaju za ovaj sveti mjesec.

Veliki redovi

- Tradicionalno već za prvi sehur građani dolaze po somune. Tako je i ovaj put. Već se stvaraju redovi. Prvog dana ramazana počinju velike gužve i to obično najveće gužve budu tri sata prije iftara. Za vrijeme ramazana radimo 24 sata, tako da je vruć somun moguće kupiti u bilo koje doba dana i noći – istakao je Trtić.

Kako je naveo, u njihovoj pekari se somuni prave tokom čitave godine te je dodao da su specijalizirani za pravljenje pravih sarajevskih somuna.

Ispoštovati kupce

- Prije početka ramazana pojačamo radnu snagu i uposlimo maksimalne kapacitete, da bismo ispoštovali naše kupce, ali i snabdjeli i trgovine i tržne centre. Cilj nam je da što više ljudi proba naše prave sarajevske somune – rekao je Trtić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.