SREBRENICA Zatvorena Autobuska stanica postaje svadbeni salon

Umjesto putnika, u čekaonici svatovi

Načelnik općine smatra da stajališta mogu biti bilo gdje

S. Smajlović
08.11.2019 15:17

Prodaju se zgrada Autobuske stanice i prostor u Potočarima

Foto: S. Smajlović

Srebrenica je, nakon što je Transportno preduzeće “Drinatrans” iz Zvornika krajem prošle godine zbog bankarskog duga moralo zatvoriti Autobusku stanicu u centru i napustiti parking u Potočarima, postala jedini bh. grad bez mjesta dolaska i odlaska autobusa.

Nekoliko lokacija

Ukinute su i sve linije tog preduzeća, koje je preuzelo privatno preduzeće “Euro Petrol Oil” iz Srebrenice. Zgrada Autobuske stanice, kao i prostor u Potočarima, trenutno su na prodaju.

Načelnik Mladen Grujičić smatra da ova općina nema potrebu za autobuskim stanicama i da se može zadovoljiti stajalištima bilo gdje. 

Kako kaže, ako ne pronađu partnera da kupi zgradu Autobuske stanice, to će učiniti Općina te će taj objekt pretvoriti u svadbeni salon, jer takav prostor nedostaje Srebrenici.

  • Milinković: Nema galame
    Milinković: Nema galame Foto: S. Smajlović

Građani kažu da im Autobuska stanica nedostaje, jer ne znaju odakle autobusi polaze i gdje dolaze. Putnici se primaju na nekoliko lokacija.

  • Jelkić: Radost i žalost
    Jelkić: Radost i žalost Foto: S. Smajlović

Simo Milinković (82), čija je kuća pored same Autobuske stanice, kaže da mu nedostaju metež, galama i najave dolaska i odlaska autobusa, kao i ćaskanje sa putnicima, što je godinama upražnjavao, ali se i čudi kako jedan grad može biti bez autobuske stanice.

Nerentabilne linije

- Autobuske stanice u gradovima služe za ispraćaj, doček, radost i žalost. Srebrenici je ta potreba i ugođaj ukinuta i svima nam nedostaje - naglasio je Suljo Jelkić.

Ranije je ukinuta linija prema Istočnom Sarajevu, a nezvanično, predstoji ukidanje i jedine autobuske linije prema Banjoj Luci  te će ostati samo linije prema Zvorniku, Bijeljini i Brčkom, kao i nekoliko sezonskih linija za prijevoz đaka.Preostali stanovnici Srebrenice, koji imaju potrebu za autobuskim prijevozom, trpe posljedice ekonomske neisplativosti i ukidanja linija zbog malog broja putnika.

Komentari

NA VRH