BOSANSKA GRADIŠKA

Broj zaraženih u porastu, mjere popuštaju

U kućnoj izolaciji trenutno stotinu osoba

Piše: B. Grgić / Avaz.ba

12.5.2020

Đekić: Kroz karantin prošlo više od 7.000 građana. B. Grgić

Oba karantina na području Bosanske Gradiške jutros su ispražnjena. Aleksandar Đekić, rukovodilac  karantina pri graničnom prijelazu Bosanska Gradiška, kaže da su još u jutarnjim satima svi građani BiH zatečeni u tom karantinu dobili neophodna dokumenta i da su se zaputili u svoja mjesta boravka.

- Od 21. marta do danas kroz ovaj karantin prošlo je više od sedam hiljada bh. građana koji su u našu zemlju ušli preko graničnih prelaza sa Hrvatskom od Bosanskog Novog do Bosanske Gradiške - rekao je Đekić.

Raspušten je i lokalni karantin u Vrbaškoj, koji je bio pod nadzorom gradske Civilne zaštite.

U Bosanskoj Gradišci do sada je koronavirus otkriven kod 51 osobe. Najviše problema zadaje činjenica da je u Općoj bolnici  ovim virusom zaraženo šest medicinskih sestara i jedna doktorica.

U kućnoj izolaciji trenutno se nalazi stotinu osoba, a iz izolacije je izašlo 836 osoba.Od koronavirusa umrle su četiri osobe iz Bosanske Gradiške, a ljekari tvrde da su kod svih konstatovano nekoliko  udruženih hroničnih oboljenja.

Iako u Bosanskoj Gradišci broj zaraženih građana koronavirusom raste gotovo svakodnevno, stručnjaci smatraju da nema mjesta panici. Analizom je utvrđeno da virus slabi, uprkos novozaraženim osobama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.