BOSANSKA GRADIŠKA Ispražnjena oba karantina

Broj zaraženih u porastu, mjere popuštaju

U kućnoj izolaciji trenutno stotinu osoba

B. Grgić / Avaz.ba
12.05.2020 13:37
  • Đekić: Kroz karantin prošlo više od 7.000 građana
    Đekić: Kroz karantin prošlo više od 7.000 građana Foto: B. Grgić

Oba karantina na području Bosanske Gradiške jutros su ispražnjena. Aleksandar Đekić, rukovodilac  karantina pri graničnom prijelazu Bosanska Gradiška, kaže da su još u jutarnjim satima svi građani BiH zatečeni u tom karantinu dobili neophodna dokumenta i da su se zaputili u svoja mjesta boravka.

- Od 21. marta do danas kroz ovaj karantin prošlo je više od sedam hiljada bh. građana koji su u našu zemlju ušli preko graničnih prelaza sa Hrvatskom od Bosanskog Novog do Bosanske Gradiške - rekao je Đekić.

Raspušten je i lokalni karantin u Vrbaškoj, koji je bio pod nadzorom gradske Civilne zaštite.

U Bosanskoj Gradišci do sada je koronavirus otkriven kod 51 osobe. Najviše problema zadaje činjenica da je u Općoj bolnici  ovim virusom zaraženo šest medicinskih sestara i jedna doktorica.

U kućnoj izolaciji trenutno se nalazi stotinu osoba, a iz izolacije je izašlo 836 osoba.Od koronavirusa umrle su četiri osobe iz Bosanske Gradiške, a ljekari tvrde da su kod svih konstatovano nekoliko  udruženih hroničnih oboljenja.

Iako u Bosanskoj Gradišci broj zaraženih građana koronavirusom raste gotovo svakodnevno, stručnjaci smatraju da nema mjesta panici. Analizom je utvrđeno da virus slabi, uprkos novozaraženim osobama.

NA VRH