ARHEOLOŠKA OTKRIĆA

U Skelanima konzervirana dva rimska grada iz 3. stoljeća

Otkriveni ostaci rimske arhitekture s dobro očuvanim podnim mozaicima

Privremeno su zaštićeni plastenicima, a uskoro će biti natkriveni metalnim nadstrešnicama. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

29.10.2020

Ekspertni tim Muzeja Hercegovina iz Trebinja, kojim je rukovodila arheologinja Ivana Grujić, na lokalitetu nekadašnjeg zadružnog doma i Brankove njive u Skelanima kod Srebrenice završio je radove na konzerviranju dva rimska grada iz 3. stoljeća.

Dva lokaliteta

Arheološka istraživanja na ova dva lokaliteta počela su prije desetak godina, a radove je izvodio Muzej iz Bijeljine, pod rukovodstvom arheologa Mirka Babića. Tada su otkriveni ostaci rimske arhitekture i zidine imperatorske palače, s dobro očuvanim podnim mozaicima jedinstvenog izgleda i ostacima sistema podnog grijanja, koje je korišteno za grijanje, najvjerovatnije službene palače, te srebreni novac, keramičko suđe, kanalizacione cijevi i opeka iz tog doba.

Istraživanja na dva lokaliteta počela prije desetak godina. S. Smajlović

Svjetlana Marković, direktorica Rimskog muzeja Skelani, ističe da je konzerviranje izvršeno sredstvima Razvojnog programa Republike Srpske u iznosu od 95.000 maraka. Ministarstvo civilnih poslova BiH osiguralo je 14.000 KM, dok je Ambasada Njemačke u BiH za konzerviranje 140 kvadrata izdvojila 60.000 eura.


Marković: Izdvojena sredstva. S. Smajlović

Kako je kazala, projekt je, u saradnji s Arheološkim muzejom „Rimski muncipium“ Skelani, implementirala Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Ovi arheološki ostaci privremeno su zaštićeni plastenicima, a kada budu osigurana sredstva, oba rimska grada bit će natkrivena lijepim metalnim nadstrešnicama.

Srednjostoljetna crkva

Na lokalitetu Borovac mjesne zajednice Orahovica kod Srebrenice ekspertni tim prije pet godina otkrio je arheološke zidine srednjostoljetnih crkvenih ostataka iz 7. stoljeća. Stručnjaci tvrde da crkva potječe iz doba rane Bizantije i vladavine cara Iraklija iz vremena pokrštavanja Srba. Pronađen je ženski ljudski skelet koji je sahranjen na zidovima temelja i kod njega je pronađen novac iz 1718. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.