PČELAR MILORAD GLIGOREVIĆ

Nije za mene med uvijek sladak, često je i gorak

Što se plasmana tiče, sve proda na kućnom pragu

Piše: Lj. Lj.

17.11.2020

Proizvodi i med u saću, polen, perdu, propolis. Lj. Ljubojević

Pčelar Milorad Gligorević, penzioner, pčelarstvom se bavi već 50 godina. Živi u semberskom selu Ljeljenča i na svom imanju trenutno ima oko 150 pčelinjih društava. Kaže da se pčelarstvom bavi iz čiste ljubavi, ne gledajući uvijek i samo na onu materijalnu korist.

- Ne pamtim lošiju godinu za pčelare od ove koja je već iza nas. Ove godine sam pčele dobro nahranio i one će to meni vratiti, kao dobri prijatelji, ali ne kada budu htjele, već kada budu mogle. Dužan sam ih nahraniti i sačuvati. Da li ima vještačkog, falš meda na tržištu BiH, to ne mogu tvrditi. Kod mene su obraz i poštenje na prvom mjestu. Kompletna moja porodica bavi se pčelarstvom. Mnogi kažu da je med sladak, međutim, on je meni najčešće gorak, zbog puno posla i obaveza koje imam u pčelinjaku. Pomažu mi sin, snaha, unuke, kćerka. Osim meda, proizvodim med u saću, polen, perdu, propolis i propolis kapi - ističe Milorad Gligorević, jedan od najstarijih semberskih pčelara.

Naglašava da su njegove pčele uglavnom stacionirane na porodičnom imanju, a ponekad ih seli na medonosno bogatije i raznovrsnije lokacije. U prosječno dobroj pčelinjoj godini proizvede 20 do 25 kilograma meda po košnici. Ove godine, kaže, uspio je proizvesti pet do šest kilograma po košnici. Što se plasmana tiče, sve proda na kućnom pragu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.