CENTAR ZA ŽIVOTNU SREDINU

Podnesena tužba protiv rješenja Komisije za koncesije RS

Centar za životnu sredinu ranije je podnio krivične prijave zbog nelegalne izgradnje MHE u slivu rijeke Bjelava kod Foče

Centar za životnu sredinu. Alen Bajramović

Piše: Al. B. / Avaz.ba

2.12.2020

Centar za životnu sredinu podnio je tužbu u upravnom sporu protiv rješenja Komisije za koncesije RS, kojim je data prethodna saglasnost na prijedlog aneksa ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje malih hidroelektrana na slivu rijeke Bjelava u Foči. Iz Centra podsjećaju da su u slivu rijeke Bjelave tokom epidemije koronavirusa načinjene nepovratne štete po javne resurse, naročito šumski fond i vode, zbog čega su protiv koncesionara u aprilu i avgustu podnijeli krivične prijave. MUP RS je u oktobru saopćio da je Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje podnio izvještaj protiv P.P. iz Foče, zbog bespravne izgradnje MHE.

Ipak, aktivnosti su nastavljene pa se u avgustu, Ministarstvu energetike i rudarstva investitor, ”Srbinjeputevi” iz Foče, obratio sa zahtjevom radi zaključenja aneksa osnovnog ugovora o koncesijii, Ministarstvo je izradilo prijedlog aneksa ugovora, uputilo ga Komisiji za koncesije koja je 14. oktobra 2020. godine dala saglasnost, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu. Pored povećanja instalirane snage postrojenja sa 3,088 MW na 3,900 MW, prihvaćena je i značajna izmjena u prostoru, s obzirom da je predviđeno spajanje dvije MHE u jednu veću, pojašnjavaju iz Centra. 

- Uzevši u obzir da je osnovni ugovor o koncesiji stupio na snagu 30.10.2019. godine, a da je zadnji rok za izvršenje faze I perioda projektovanja i izgradnje bio zaključno sa danom 30.10.2020. godine, jasno je da je koncesionar u međuvremenu zakasnio sa ranijom obavezom, zbog čega je trebalo da trpi zakonske i ugovorene posljedice svog kašnjenja. Međutim, naprotiv, u prijedlogu aneksa I ugovora se sada predlaže novi, duži rok za izvođenje prve faze, koja je do sada morala da, barem, u najvećem dijelu bude okončana. 

Činjenica ovakvog aneksiranja novog roka je naročito zabrinjavajuća, jer ne samo da koncesionara stavlja u vrlo povlašten položaj, nego povlači i pitanje zakonitosti svih do sada izvedenih radova - kazao je Redžib Skomorac, asistent na programu Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

Protiv izgradnje MHE na slivu Bjelave, već mjesecima se bori udruženje građana, koji traže da se u ovaj problem uključe premijer RS i resorni ministri. 

- U posljednje vrijeme je evidentno da su pregovori Vlade FBiH sa građanima i ekološkim aktivistima otišli nekoliko koraka ispred RS u pogledu ograničavanja izgradnje MHE. Smatramo da RS nije i ne smije da bude lošiji entitet i da mora da donese odgovornu ekološku politiku koja će spriječiti uništavanje naših rijeka daljom gradnjom MHE, koje su se već na mnogo primjera dokazale kao neekološke, pa čak i katastrofalne po prirodu. 

Apelujemo na Vladu RS da uporedo sa Vladom Federacije ukine buduće podsticaje za struju proizvedenu iz MHE, što je jedino sistemsko riješenje da sačuvamo naše rijeke od pretvaranja u cjevovode – kazao je Jovan Drakul, predsjednik Udruženja građana “Bjelava” iz Foče.


Centar za životnu sredinu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.