SARAJEVO

Bubica ne zna urediti svoj resor pa vrijeđa Sarajlije

Oštre osude podrugljive izjave ministra saobraćaja KS

K. KEŠMER

7.11.2014

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica (BPS), komentirajući ponašanje građana u saobraćaju, odnosno kršenje saobraćajnih pravila, a što se posebno aktueliziralo s posljednjim nesrećama u glavnom gradu, izjavio je da „ljudi dođu iz šume u grad i nastave se ponašati kao da su u šumi“!

Skida odgovornost

Kantonalni ministar brutalno je uvrijedio stotine hiljada bh. građana tako što ih je okarakterizirao kao ljude koji se ne znaju ponašati na ulici i koji su krivi za sve negativnosti u toj oblasti. U isto vrijeme Bubica, ali i svi njegovi prethodnici u posljednjih dvadesetak godina nisu uradili ništa na tome da građanima osiguraju bolje uvjete u saobraćaju.

Dok ministar za sve probleme optužuje i vrijeđa građane, očito je da u njegovom resoru godinama vlada opće rasulo. Poznato je da u Kantonu godinama nije izgrađena nijedna moderna saobraćajnica, mnogi pješački prijelazi nisu obilježeni, semafori su neusklađeni... Stupsku petlju, koja je jedan od najvećih problema Sarajlijama, grade deceniju, nekoliko puta su probijali rok za izgradnju samo malog dijela južne longitudinale...

Osim toga, u glavnom gradu svakodnevno se mogu vidjeti kilometarske kolone automobila, na mnogim opasnim raskrsnicama i ulicama uopće nema semafora, nedostaje parking mjesta... No, i pored te činjenice i potpuno haotične situacije u saobraćaju u KS, otkako je zasjeo u fotelju, Bubica nije ništa uradio. Ali zato jeste uvrijedio građane i kategorizirao ih na neprimjeren način.

No, kako je za „Avaz“ kazao politički analitičar Adnan Huskić, u ovom slučaju radi se o skidanju odgovornosti ministra sa sebe. Huskić je istakao da građani nisu krivi za stanje u oblasti saobraćaja.

- Urediti saobraćaj je isključivo zadatak ministra i Vlade. Građani nemaju ništa s tim. To je uvredljiva izjava, jer se naši građani širom svijeta ponašaju po pravilima država u kojima se nalaze. Njegov zadatak je da građanima omogući da poštuju pravila - smatra Huskić.

Salih Fočo, sociolog i dekan Filozofskog fakulteta, tvrdi da potcjenjivačka i podrugljiva izjava ministra govori da se on ne razumije dovoljno dobro u svoju profesiju.

foco-vukadinovic-huskic

Osnovna kultura

- Možemo vidjeti da je kod nas napredovala tehnika, odnosno automobili, ali ne i infrastruktura. Na tome bi ministar trebao raditi. Nikada se nisu kaznili oni koji ne prave puteve, već samo učesnici u saobraćaju. Logika naše vlasti je da se neznanje i nesposobnost prikriju tako što se odgovornost prebacuje na građane - kaže Fočo.

Sociolog i analitičar Srđan Vukadinović oštro je osudio stav Bubice kojim je uvrijedio građane.  

- Ministrova izjava i vokabular pokazuju da su mnogi zalutali na ministarske pozicije. Očito je da nemaju sposobnosti niti znanja da urede svoje resore te da im je važna samo pozicija, a ne i građani. On bi, kao ministar saobraćaja, trebao promovirati saobraćajnu kulturu, ali njegova izjava pokazuje da on nema osnove univerzalne kulture - kazao je Vukadinović.

I ministar uhvaćen na crvenom

U isto vrijeme dok je davao uvredljive izjave da se „građani ponašaju kao u šumi“, i sam ministar Bubica nedavno je uhvaćen u kršenju saobraćajnih pravila i nedoličnom ponašanju. Naime, neki portali objavili su video u kojem se jasno vidi ministar Bubica kako u centru grada, u ulici Alipašina, prelazi dok je na semaforu upaljeno crveno svjetlo za pješake!

545b5f78-4228-450b-b7f4-52deb0765237-bubica-crveno-718x446

Bubica prelazi ulicu i krši pravila

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.