SARAJEVO

Mještani tvrde da Koldžo lažno obećava gradnju ambulante

Dugogodišnji problemi građana u Novom Sarajevu

Autor:F. N.

16.11.2014

Načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo (SDA) stanovnicima naselja Hrasno Brdo godinama lažno obećava gradnju ambulante porodične medicine. Zbog toga su hiljade građana ovog padinskog naselja primorane kilometrima pješačiti do Doma zdravlja "Omer Maslić", jer u svom naselju nemaju ambulantu.

Regulacioni plan

O ovom problemu općinski vijećnici raspravljali su i na jednoj od posljednjih sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo. Vijećnici su dobili informaciju o izradi regulacionog plana za gradnju ambulante u Hrasnom Brdu, u kojoj se navodi da su probijeni svi rokovi za usvajanje novog regulacionog plana u koji bi bili uvršteni budući objekti ambulante i Mjesne zajednice.

Vijećnica Dženana Hadžimahmutović (SBB) kazala nam je da se ovaj problem mogao mnogo ranije riješiti, ali da nije postojala volja općinskih vlasti.

dzenana-hadzimahmutovic

Hadžimahmutović: Rasteretiti građane

- Stariji ljudi, invalidi i drugi hronični bolesnici primorani su dolaziti čak do Dolac-Malte, jer u svom naselju nemaju ambulantu. Osim toga što ispaštaju pacijenti, jer čekaju da dođu na red za pregled, u Domu zdravlja "Omer Maslić" zbog velikih gužvi naši građani primorani su dugo čekati u redovima. Hitno je potrebno izgraditi ambulantu kako bi se rasteretili naši građani – upozorila je Hadžimahmutović.

bahra-turcilo

Turčilo: Kako ići ljekaru

Hronični bolesnici

Mještanka Hrasnog Brda Bahra Turčilo kazala nam je da bi ambulanta, posebno starijim ljudima, mnogo pomogla. No, kako je dodala, do sada se nikome nisu mogli žaliti, jer ih iz Općine nisu ni slušali.  

- Dom zdravlja nam je daleko, a mnogo starijih ljudi i hroničnih bolesnika često ide po recepte. Dolazi zima i ne znamo kako ćemo ići ljekaru, a ne možemo bez njega – ističe Turčilo.

Općina još nije izdvojila novac

Iz Općine Novo Sarajevo kazali su nam da će tokom godine biti raspisan konkurs za izradu projekta gradnje Mjesne zajednice i ambulante porodične medicine u Hrasnom Brdu. Nakon toga, kako su istaknuli, znat će se koliko će biti potrebno izdvojiti novca u budžetu za 2015. godinu.

faksimil-ambulanta

Faksimil dijela izvještaja: Probijeni svi rokovi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.