SARAJEVO

Piju li Hadžićani zagađenu vodu

Panika među građanima zbog zamućenog izvorišta Krupa

J. GAZIJA

19.12.2014

Veliku paniku i strah među stanovnicima Hadžića izazvala je informacija iz preduzeća "Komunalac" da gradska voda iz vodovoda Krupa kojim upravljaju nije ispravna za piće, jer je voda zamućena!

Iako iz „Komunalca" tvrde da je voda neispravna za piće zbog padavina, građani tvrde suprotno. Hadžićani za probleme s vodosnabdijevanjem krive nadležne službe, Općinu..., jer ne kontroliraju i ne održavaju izvore, rezervoare i vodovode.  

Neredovne kontrole

Kako kažu građani, voda je posljednjih dana bila žute boje, a u stotinama domaćinstava i ugostiteljskih objekata nisu smjeli koristiti vodu za piće.
 
Da Hadžićani s razlogom strahuju za zdravlje, potvrđuje i informacija koju je razmatralo Općinsko vijeće, a u kojoj se tvrdi da vodozaštitne zone nisu ograničene i zaštićene. Također, u informaciji dostavljenoj vijećnicima navodi se da ne postoje redovne kontrole ispravnosti vode za piće, ne vrši se dezinfekcija vode...

Direktorica Zavoda Snježana Balta rekla je da nije upoznata s ovim problemom, ali da će u Zavodu sve provjeriti.

- U prethodnom periodu u dva navrata zbog sječe šume izvorište je bilo zamućeno. Vidjet ćemo da na narednoj sjednici bude više govora o tome kako bi sigurnost građana bila na prvom mjestu - kazao je Dupovac.

vijece-hadzici

Vijećnici OV Hadžići raspravljali o ispravnosti vode

Drugi sistem

Zavod za javno zdravstvo KS dugi niz godina apelira na hadžićku vlast i vijećnike da nešto preduzmu na lokalnim vodovodima kako bi se uradila kontrola i dezinfekcija vode, ali sve do sada njihovi zahtjevi nisu realizirani.

Kako nam je kazao Edib Dupovac (SBB), vijećnik OV Hadžići, održan je sastanak na kojem je ustanovljeno da je vršena enormna sječa šume, zbog čega je izvor zamućen.

U prethodnom periodu u dva navrata zbog sječe šume izvorište je bilo zamućeno. Vidjet ćemo da na narednoj sjednici bude više odgovora bi sigurnost građana bila na prvom mjestu - kazao je Dupovac.

Međutim, direktor "Komunalca" Mujo Fišo tvrdi da je voda zamućena zbog obilnih padavina te da nema mjesta panici.

Automatski smo uključili alternativno vodosnabdijevanje drugim sistemom. Iako je već stabilizirana situacija, građanima smo preporučili da ne piju vodu, dok ne prođe sve analize. Stanovništvo će danas moći nakon 12 sati koristiti vodu – poručio je Fišo.

 

Nije bilo trovanja

U Hitnoj pomoći KS kazali su nam da im se još niko nije javio sa zdravstvenim problemima izazvanim zagađenjem vode s područja Hadžića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.