SARAJEVO

Mještani će odlučivati o obustavi gradnje ili o masovnim protestima

Ne stišava se bura zbog objekta na Čengić-Vili

A. Š. H.

16.1.2015

Izgradnja stambeno-poslovnog objekta u parku ispred zgrada na Čengić-Vili svaki dan napreduje. Međutim, i mještani koji godinama vode bitku protiv Općine Novo Sarajevo i načelnika Nedžada Koldže (SDA) ustrajni su da spriječe izgradnju ovog objekta, za koji su investitoru, GP „Butmir“, čiji je vlasnik Sead Hasibović, dozvole i dokumentaciju potpisali načelnik Koldžo i njegova pomoćnica za urbanizam Belma Ključo-Vlašić. 

Kako su nam potvrdili predstavnici mještana, čeka se zbor građana koji bi trebao biti održan naredne sedmice, a na kojem će se, najvjerovatnije, odlučivati i o obustavi gradnje ili o masovnijim demonstracijama ispred zgrade Općine Novo Sarajevo i Koldžinog kabineta. 

Kako nam je kazao predstavnik mještana Midhat Sarajlić, svi će se oni sastati na zboru čim Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, koje je s Općinom uključeno u projekt, pošalje dokumentaciju o ovom slučaju.

Mještani se protive izgradnji, a kako su kazali, neće dozvoliti da nikne objekt u parku, jer će im, između ostalog, dodatno zagaditi ionako zagađen zrak u naselju, ali i cijelom gradu. Posebno su ogorčeni, kako nam je kazao Sarajlić, na „naručena istraživanja koja dokazuju da izgradnjom objekta neće biti narušen kvalitet zraka“, iako stručnjaci tvrde da itekako hoće. 

Narušavaju zdravlje ljudi

Penzionerka Zdenka Banić u ovom naselju živi od 1975. godine, a jučer nam je na protestima kazala da se gradnjom nove zgrade narušava i zdravlje ljudi. Kako je istakla, novi objekt će narušiti kvalitetan protok zraka, ali im i oduzeti prostor za kretanje.  

zdenka-banic

Banić: Prostor za kretanje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.