SARAJEVO

Održano takmičenje najboljih govornika u japanskom jeziku

Na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu

M. H.

7.3.2015

U organizaciji Veterinarskog fakulteta u Sarajevu jučer je održano prvo takmičenje najboljih govornika na japanskom jeziku pod pokroviteljstvom vlade Japana u BiH i kampanje Japan Tobacco International (JTI) uz podršku Japanske fondacije.

Sedam učesnika natjecanja predstavilo je svoje teme vezane za japansku kulturu, ugostiteljstvo, ustav Japana i slično. Cilj projekta je razviti zajednicu učenika japanskog jezika u Bosni i Hercegovini.

Takmičenje je trajalo tri sata, a među sedam učesnika najbolja je bila Aleksandra Leontijević. Ona je prezentirala temu Razlozi zbog kojih učim Konji“. Kao nagradu Leontijević je dobila povratnu kartu za Japan koju će uskoro iskoristiti. Drugo mjesto je osvojila Ines Rovčanin koja je prezentirala temu” Pisma iz prošlosti”, a treće mjesto je pripalo Sandi Šljivo za rad na temu “Japan, moj prijatelj”.

Ambasador Japana u BiH Hideo Jamazaki, kazao je da su mnogi učenici iz BiH zainteresirani za japanski jezik.

- Takmičenje ima potencijal da podstakne širenje ovakvih studija kao i bolje razumijevanje japanske kulture na ovim prostorima. Japanska vlada jednom godišnje dodjeljuje stipendije za dva studenta iz BiH te podstičemo sve da se prijave – kazao je Jamazaki.

Program je vodila Jukari Hill koja je najzaslužnija za ostvarenje saradnje između BiH i Japana.

– Projekt je započeo prije dvije godine. Uloženo je mnogo truda kako bi se projekt mogao realizirati. Ovog puta glavna nagrada je put u Japan i plaćena avionska karta za pobjednika – rekla je Hill.

Dekan Veterinarskog fakulteta je istakao da je I prije zabilježena produktivna saradnje s ambasadom Japana.

Na ovaj način razvijamo međusobnu saradnju, a učenici su tu da uče japanski jezik – dodao je Fejzić.

Približavanje historije i kulture Japana

Edita Đapo bila je član žirija i bivši je stipendista vlade Japana i vanredni profesor na Internacionalom Univerzitetu u Sarajevu.

- Ideja ovog projekta je odlična, jer šalje poruku da je obrazovanje ključni segment našeg društva. Japanski jezik je težak, ali učenje japanskog jezika je najbolji način da nam se približi historija, kultura i običaji ove daleke, ali nama jako važne zemlje. Ne smijemo zaboraviti da je Japan najveći donator poslije rata u BiH – dodala je Đapo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.