SARAJEVO

Predstavljena knjiga "O državama" autora Esada Zgodića

Na Fakultetu političkih nauka

Fena

17.3.2015


Knjiga "O državama" čiji je autor univerzitetski profesor Esad Zgodić predstavljena je danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.  Zgodić je kazao da je knjiga prema formi enciklopedijska i leksikonska te da ju je pisao više od dvije godine. 

- Tema knjige je odbacivanje onoga što se u teoriji naziva "gerila protiv države", odnosno neprekidni rat i averzija prema državi kao zlotvoru - istakao je. 

Također je dodao da je takvo razmišljanje aktuelno u postsocijalističkim i tranzicijskim zemljama koje se nastoji osloboditi odnosa prema državi. 

Istakao je da je u knjizi odbacio postmoderne naracije da se trenutno živi u "postdržavnom i postteritorijalnom periodu" te da je pokušao da na racionalan, kritičan i alternativan način pokaže smisao, vrijednost i funkcije države u savremenom svijetu koji se globalizira. 

Dodao je da je knjiga  iscrpna,s obzirom na široku lepezu teorijskih i historijskih stvarnosti države, kao i savremenih oblika države koji su aktuelni danas, misleći pri tome na mitove o neoliberalnoj državi i deplasiranosti socijalne države blagostanja.
 
Knjigu je opisao kao nekonvencionalnu i atipičnu te da u evropskom kontekstu unutar savremene politologije ne postoji knjiga koja se na sičan i konvergentan način bavi problemom savremene države. 

Istakao je da je knjiga na izvjestan način protest i odgovor na pravnički redukcionizam u poimanju države koji državu svodi na metafizički entitet. 

Objasnio je da knjiga promatra historijske savremene države kao korelacijski fenomen koji je dovodi u vezu s drugim društvenim fenomenima kao što su religija, ekonomija, kultura, političke stranke, ideologije, teritorije i još mnogo toga. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.