SARAJEVO

Prije 23 godine na putu do bolnice pripadnici vojske RS ubili troje ranjenika

Memorijalno-historijski susret "Odbrana Ilidže 2"

A. Š. H.

14.5.2015

U organizaciji JOB-a Općine Ilidža-Unija veterana, Četvrte viteške brigade i Općine Ilidža, danas je održan tradicionalni memorijalno-historijski susret "Odbrana Ilidže 2".

Na današnji dan prije 23 godine vodila se jedna od najznačajnijih bitaka za odbranu ilidžanskih teritorija. Taj kobni 14. maj 1992. godine ostat će u sjećanju i po jednom specifičnom nezapamćenom zločinu, koji se desio sutradan, 15. maja, kada su pripadnici UNPROFOR-a, svojim vojnim  transporterom povezli u bolnicu Koševo pet teških ranjenika preko dijela ilidžanske teritorije. Međutim, iako je bio na snazi sporazum o primirju između Armije BiH i Vojske RS, transporter je zaustavljen i iz njega izvučeno troje ranjenika: Anes Bučan, Jagoda Galešić i Ismet Osmanović, koje su  pripadnici Vojske RS svirepo i monstruozno ubili.

Delegacije porodica, boračkih udruženja i Općine Ilidža položile su cvijeće, proučile Fatihu i odale počast poginulima na spomen-obilježja i ispred Općine i kod Ljetne pozornice.

dani-odbrane-ilidze-2

- Tog četvrtka, slabo naoružani borci, heroji odbrane, stupili su u ratni okršaj sa mnogo jačim naprijeteljem, odlučni u toj borbi da daju i svoje živote. Ovo organizujemo najviše zbog generacija koje dolaze kako da bismo kazali šta se to dešavalo u najtežim ratnim krvavim godinama naše historije, a što ne mogu djeca učiti u svojim školama - rekao je Izet Kahvić, sekretar JOB-a Unije veterana.

Učenici Pete osnovne škole izveli su prigodan program, a na Ljetnoj pozornici Ilidža bili su prisutni i učenici iz svih osnovnih škola sa područja Ilidže.

Učenici Pete osnovne škole svoju ljubav prema domovini iskazali su i kroz svoje literarne radove "Tako se branila Bosna". Prvo mjesto osvojila je Ajla Herenda, drugo Rejhana Salihović Škiljo, a treće Iman Pašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.