SARAJEVO

Starci žele profile na društvenim mrežama

Gerontološki centar u Nedžarićima dobio internet

S. BIHORAC

19.6.2015

Neopisiva sreća vladala je jučer u Gerontološkom domu u Nedžarićima, gdje je upriličena podjela 20 tableta štićenicima te je postavljen softver za internet. Osmijehe na licima i neopisivo zadovoljstvo među stanovnicima ovog doma ovaj put izmamila je kompanija “Telemach”, koja je u saradnji s Američkom trgovačkom komorom, “Microsoftom” i projektom "MarketMakers" pripremila ovo veliko iznenađenje. 

Veza s rodbinom 

Mnogi od dobitnika tableta s nestrpljenjem su jučer čekali da se završi onaj oficijelni dio programa da bi svoje goste mogli upitati za savjet kako odmah mogu otvoriti profile na društvenim mrežama Facebooku, Instagramu ili Skypeu.

Zahvaljujući ovom poklonu, 84-godišnja Nada Potrtić od sada će lakše komunicirati sa svojim sinom koji živi u Americi. 

- Jedva čekam da naučim ono osnovno i da se javim sinu. Bit ću uporna da savladam i ovu malu prepreku. Imam jak motiv jer će ovo olakšati komunikaciju između nas. Uživam u našim dugim razgovorima - ispričala nam je Nada.

neda-potrtic

Foto: Avaz (Potrtić: Razgovori sa sinom)

Sreću zbog poklona nije krila ni Nada Paloš. Kako nam je kazala, jedva čeka da napravi profil na Facebooku i da se tako poveže s rodbinom i prijateljima. 

neda-palos

Foto: Avaz (Paloš: Želi Facebook profil)

- Imam mnogo poznanika s kojim bih se voljela čuti i ovo je idealna prilika da stupim s njima u kontakt - istaknula je Paloš. 

Diplome polaznicima 

Početnim znanjem "momaka i cura", kako štićenici Doma vole da ih zovu, zadovoljna je i voditeljica projekta Edina Kurić-Zorlak. Ona je kazala da će za njih biti organizirani kursevi, nakon čega će polaznicima biti uručene i diplome.  

Prema riječima Violete Čibukčić iz Američke trgovačke komore BiH, zahvaljujući ovom "Online Senior" projektu, starijim osobama približit će se svijet koji im je trenutno veoma dalek.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.