SARAJEVO

SARAJEVO Vozači ogorčeni zbog poskupljenja parkinga

Vlada počela provoditi novu odluku o višim cijenama

Autor:E. BAKIĆ

16.7.2015

Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo počeo je provoditi odluku Vlade KS o poskupljenju javnih parkirališta, koja je usvojena još u septembru 2014. godine, i na taj način izazvao ogorčenje građana. 

Druga zona

Iz Ministarstva su nam rekli da je Vlada novim zaključkom ustanovila nove zone parkiranja i cijene u svim općinama. Prema novim pravilima, svi parkinzi koji su se nalazili u zoni 2, u kojoj sat parkinga košta marku, sada su prebačeni u zonu 1, gdje je cijena sata parkinga dvije KM. 

Ahmed Đipa, portparol preduzeća „Rad“, koje gazduje javnim parkinzima, kazao je da u gradu trenutno postoji 141 parking na kojem vozači plaćaju cijenu prve zone te 123 lokacije obilježene drugom zonom. 

- Naselje Dolac-Malta, naprimjer, prebačeno je iz druge u prvu zonu. Sada vozači tamo plaćaju skuplji parking. Zbog toga svakodnevno primamo pritužbe građana. Međutim, mi samo postupamo po odluci nadležnog ministarstva, odnosno Vlade - rekao je Đipa. 

Centar grada

Stanar iz ulice Envera Šehovića Azem Ajkunić kazao nam je jučer da je iznenađen zbog promjene cijena na javnim parkiralištima, jer niko nije najavio poskupljenje.

azem-ajkunic

Ajkunić: Sve u tajnosti

- Sve se desilo u tajnosti. Ne znam zbog čega su mijenjali zone. Inače, cijena parkinga uvijek je zavisila od lokacije, ali ne može kod nas biti ista cijena kao u centru grada - kazao je Ajkunić.

Riječ građana 

Lajla Branković: 

- Od vas sam saznala za poskupljenja. To je sramota. Trebali bi poskupiti parking u užoj gradskoj jezgri, a u udaljenijim naseljima sniziti cijene. 

lajla-brankovic

Goran Mikulić: 

- Nije lijepo što su poskupili zone za parkiranje. Vladi je najlakše udariti na džepove građana, ali ovakvim potezom neće riješiti probleme u ovoj oblasti.

goran-mikulic

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.