SARAJEVO

KANTON SARAJEVO Uključen rani alarm za ambroziju

Zatraženo hitno intenziviranje kontrola

Fena

18.9.2015

Zbog proglašenja ranog alarma za alergenu, korovsku biljku ambroziju, zatraženo je hitno intenziviranje inspekcijskih kontrola.

Ministarstvo prostornog uređenja, zaštite okoliša i građenja Kantona Sarajevo uputilo je jučer ovaj zahtjev Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove za hitno intenziviranje kontrole subjekata koji su obveznici provođenja aktivnosti propisanih Odlukom o mjerama za sprečavanje širenja i uništavanja korovske biljne vrste - ambrozija. 

Naime, Centar za ekologiju i prirodne resurse Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, u skladu sa Sporazumom o vršenju polen monitoringa u KS je u sedmičnom izvještaju konstatirao uvećanu koncentraciju polena pojedinih vrsta biljaka i proglašen je rani alarm za izuzetno alergenu, korovsku biljku ambroziju. 

Izmjerene vrijednosti koncentracije polena ambrozije za period 30. augusta do 6. septembra iznosile su 28 zrna u m3 zraka na polen stanici Pofalići i 70 zrna u m3 zraka na polen stanici Stari Grad, što može izazvati ozbiljne alergijske reakcije. 

Procjena je da je ovo problem koji će trajati, s obzirom da se cvjetanje ambrozije nastavlja i traje sve do novembra, zbog čega je važno odmah poduzeti sve mjere popisane Odlukom o mjerama za sprečavanje širenja i uništavanja korovske biljne vrste - ambrozija. 

Uz zahtjev za postupanje ovo ministarstvo je inspekcijskom organu dostavilo i spisak lokacija na kojima su utvrđena staništa ambrozije, a gdje se može vidjeti da su najugroženije općine Ilijaš i Hadžići. 

Zatraženo je da se inspekcijski nadzor usmjeri prema vlasnicima, odnosno korisnicima evidentiranih poljoprivrednih i ruderalnih površina - pokraj puteva, uz ceste, željezničke pruge, na obalama potoka i rijeka, u zapuštenim vrtovima, na nekultiviranim mjestima, gradilištima i sl. te nalože hitne mjere mehaničkog uništavanja ove izuzetno alergene biljne vrste. 

U slučaju nepostupanja predviđene su i finansijske sankcije. 

U zahtjevu su također i očekivanja prema kojima kantonalna inspekcija treba ostvariti kontakte s nadležnim općinskim inspekcijama s ciljem njihovog urgentnog postupanja, a kako je saopćila Press služba KS, na kraju su zatražene i povratne informacije o poduzetim aktivnostima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.