SARAJEVO

Priznanja za đake i učiteljice Ljumanović i Šetkić-Sendić

Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade odlučio

A. NALO

16.2.2016

Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva ove godine, nažalost, iako to, prema mišljenju brojnih građana, zaslužuje zbog svog humanog gesta, učiteljica u OŠ “Osman Nakaš” Sanela Ljumanović neće dobiti. Njena kandidatura Odboru za dodjelu ove prestižne nagrade dostavljena je kasno i nakon roka predviđenog za utvrđivanje prijedloga.

Doprinos imidžu

Učiteljica Ljumanović, inače, oduševila je BiH i regiju nakon što je cijeli razred naučila znakovni jezik da bi mogli komunicirati s gluhonijemim drugom Zejdom Ćoralićem. Vijest o njenom i gestu učenika prenijeli su i brojni svjetski mediji, a učiteljica je predložena za najprestižnije priznanje grada - Šestoaprilsku nagradu.

Međutim, kako je „Avazu“ potvrđeno jučer u Odboru, učiteljici Ljumanović će, najvjerovatnije, biti uručena Zahvalnica Grada - priznanje koje se dodjeljuje za humanitarne aktivnosti i doprinos imidžu Sarajeva kao humane sredine. 

Također, postoji i prijedlog da se ista nagrada 6. aprila na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, kada će biti uručene Šestoaprilske nagrade, dodijeli i učiteljici znakovnog jezika koja je radila s đacima Anisi Šetkić-Sendić.

anisa-setkic-sendic

Šetkić-Sendić: Učiteljica znakovnog jezika

Znakovni jezik

- Osim Šestoaprilske nagrade, to su itekako vrijedne nagrade kojima Grad nagrađuje zaslužne građane. Postoji inicijativa da se i učenicima ovog razreda dodijeli „Sarajevska pahuljica“ za trud koji su uložili da nauče znakovni jezik da bi komunicirali sa svojim drugom iz klupe Zejdom Ćoralićem - kazali su nam iz Odbora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.