SARAJEVO

Nastaviti graditi mostove saradnje i prijateljstva između Istarske županije i Kantona Sarajevo

Župan Valter Flego razgovarao sa premijerom KS Elmedinom Konakovićem

Redakcija

17.5.2016

Delegacija Istarske županije koju je predvodio župan Valter Flego posjetila je danas Kanton Sarajevo i tom prilikom upoznala premijera Elmedina Konakovića i ministra kulture i sporta Mirvada Kurića sa načinima funkcioniranja njihove županije.

- Naše dvije županije su vrlo slično uređene. U sastavu Istarske županije nalazi se 10 gradova i 31 općina. Mi nismo velika županija i brojimo oko 209 tisuća ljudi - naveo je župan Flego te dodao kako je županija utemeljena na principima čuvanja njihovih temeljnih multietničkih vrijednosti.

Istakao je kako je ova županija realizovala odlične projekte sa evropskim fondovima, povećala BDP i ne samo da je uspjela osigurati bolji život svojih građana, nego je i stopa nezaposlenosti smanjena i trenutno iznosi osam posto.

Prema riječima župana Flega, Kanton Sarajevo treba da ovo vrijeme prije ulaska u Evropsku uniju iskoristi  za samostalno upravljanje svojim strategijama, te dodao i da treba biti u interesu svih u  BiH decentralizovana država, kako bi učili jedni od drugih, razmjenjivali iskustva i bili partneri te zajedno aplicirali prema pretpristupnim evropskim fondovima.

- Vaša iskustva bi nam svakako dobro došla i svjesni smo da se trebamo okrenuti isključivo ekonomskom razvoju. Bilježimo snažnu ekspanziju u razvoju turizma, IT sektora i drvno - metalske industrije - kazao je premijer Konaković te naglasio kako Kanton Sarajevo želi da se razvije kao centar akademske zajednice, jer postoji značajan interes stranih studenata za studiranje u Sarajevu.

Potcrtao je i da, iako su Sarajevo i njegovi građani preživjeli agresiju, nikada nisu izgubili odnos prema različitom i drugačijem, nego i danas njeguju međureligijske odnose.

Župan Flego je kazao kako Istarska županija želi da nastavi graditi mostove saradnje i prijateljstva sa Kantonom Sarajevo jer njeguju iste temeljne multietničke vrijednosti, saopćeno je iz Press službe KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.