SARAJEVO

KOMUNALIJE Dugova za grijanje vlasnici se rješavaju prodajom stana

"Toplane" od građana potražuju 82,52 miliona KM

A. Na.

10.6.2016

Preduzeće “Toplane" od građana za neplaćene račune za grijanje potražuju 82,52 miliona KM. Putem sudova pokušavaju naplatiti čak 75,34 miliona KM. Kako nam je kazao Ženja Ljubuškić iz ovog preduzeća, Uprava crpi sve mogućnosti da bi u što kraćem roku naplatila svoje usluge.

Baza podataka

- Naše stručne službe planski i koordinirano rade na ažuriranju baze podataka, ostvaruju kontakte s korisnicima na terenu radi provjere razloga neplaćanja, upoznaju ih s mogućnošću plaćanja na rate... Jedino na taj način osigurat ćemo plaćanje obaveza za isporučeni plin, što je uvjet kvalitetne isporuke toplotne energije građanima KS tokom grijne sezone - rekao je Ljubuškić.

zenja-ljubuskic

Ljubuškić: Plaćanje na rate

Međutim, u pokušaju naplate svojih usluga ova kompanija nailazi na niz prepreka. Za sada im najveći problem predstavlja to što nagomilana dugovanja ne mogu naplatiti zbog nepostojanja evidencije korisnika. Također, problem je i to što ne postoje podaci o prebivalištu bivših korisnika, koji su napustili ili prodali stan, a ostavili neizmirene obaveze misleći da će se tako riješiti nagomilanih dugova.

Socijalna politika

Evidentno je namjerno izbjegavanje plaćanja računa za grijanje, a situaciju dodatno otežava i neadekvatna socijalna politika.

Inače, vrijeme pauze, kada ne radi grijanje, radnici ovog preduzeća koriste da obnove dijelove distributivne mreže, očiste kotlovnice, podstanice...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.