SARAJEVO

Ministar Fišo razmišlja da od GRAS-a napravi dvije firme

Premijer Konaković potvrdio pisanje "Avaza"

A. T.

25.12.2016

Vlada KS poduzima niz aktivnosti da bi spriječila propast GRAS-a, a trenutno se izrađuje nova strategija kojom se pokušava spasiti preduzeće. To je za „Avaz“ potvrdio i premijer KS Elmedin Konaković, naglasivši da ministar saobraćaja KS Mujo Fišo i direktor GRAS-a Avdo Vatrić trenutno rade na prijedlozima koji bi trebali popraviti stanje u firmi.

- Ministar Fišo ima neke ideje. Jedna od njih je da se čak i neki dijelovi preduzeća izdvajaju i razdvajaju da bi to bilo funkcionalno. Morat ćemo uraditi jednu cjelokupnu reformu sistema - istaknuo je Konaković, potvrdivši tako nedavno pisanje „Avaza“ da se u Ministarstvu saobraćaja razmišlja čak i o formiranju dvije nove firme od sadašnjeg GRAS-a; jedna za tramvaje i trolejbuse, a druga za minibuse i autobuse.

dino-konakovic-1

Konaković: Morat ćemo uraditi cjelokupnu reformu sistema

Prema njegovim riječima, i dalje postoje dugovi s kojima se Vlada bori, a zbog kojih se prijeti i pljenidbom imovine GRAS-a. 

- Ne vidimo opciju da se organizira javni prijevoz u KS bez GRAS-a, a ni firmu koja može preuzeti naše tramvaje i trolejbuse. Vidim to jedino s nekih 100.000.000 eura investicije da kupimo potpuno nova vozila i formiramo neku novu firmu, a da ovih 1.500 ljudi ostavimo bez posla. Ova vlada još nije na tom stanovištu - rekao je Konaković.

Premijer, također, podržava ideju članova Sindikata, koji su pokazali spremnost da se odreknu jednog toplog obroka da bi se tim novcem kupila nova vozila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.