SARAJEVO

Uklonite barijere u gradu osobama s invaliditetom

Udruženja traže da vlasti prekinu diskriminaciju

N. AJNADŽIĆ

2.2.2017

Nakon teksta u „Dnevnom avazu“ o problemima s kojima se svakodnevno susreću osobe s invaliditetom u glavnom gradu BiH, predstavnici udruženja i osobe koje su svakodnevno diskriminirane na ulicama pozvali su nadležne institucije da počnu rješavati probleme. 

Predsjednik Udruženja RVI paraplegičara KS Elvis Sudar kazao je da osobe koje koriste invalidska kolica kao pomoćno sredstvo pri kretanju ne mogu ući u mnoge objekte.

invalidne-osobe

Osobe s invaliditetom moraju imati pristup svim službama

Postoje propisi
 
- Na taj način vrši se direktna diskriminacija osoba s invaliditetom. Propisi postoje i na federalnom i na kontonalnom nivou, ali njih niko ne poštuje. Pješački prijelazi nisu prilagođeni na svim mjestima, a na mnogim mjestima su prilagođeni samo s jedne strane, zbog čega se u kolicima moramo kretati saobraćajnicom. Molimo sve načelnike i Vladu KS da krenu uklanjati arhitektonske barijere. Tražimo samo da počnu primjenjivati zakone, jer na svim zgradama treba biti izgrađen prilaz za invalide - kazao je Sudar.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić kazao je da bi lokalne zajednice trebale kontrolirati pristupačnost objekata za osobe s invaliditetom jer je u njihovoj nadležnosti najveći broj objekata.

- Ministarstvo nema direktnu nadležnost. Ne možemo nametati rješenja, to je nadležnost svakog resornog ministarstva u oblasti koje ono vodi. Ja kao ministar nemam tu nadležnost da mogu bilo kome nametnuti da provodi zakon, svako je odgovoran u skladu sa svojim pravima i obavezama - naglasio je Lukić.

Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić kazao nam je da je u toj općini za naredni period planirano postavljanje taktilnih ploča i zvučnih signala na glavnim raskrsnicama. 

Šalter-sala

- Kada su u pitanju osobe s invaliditetom koje koriste kolica kao pomagalo pri kretanju, Općina je do sada napravila posebna parking mjesta kod zgrade Općine, prilaz na ulazu u Općinu, kao i posebnu liniju za šalter-salu - rekao je Ajnadžić.

Prema njegovim riječima, ove godine izdvojit će oko 90.000 KM za otklanjanje arhitektonskih prepreka i postavljanje zvučne signalizacije.

- Do maja sve će biti urađeno. Otklonit ćemo i barijere duž glavne ulice od Marindvora do Gradske tržnice. Nakon glavnih, na red će doći i sporedne ulice - istakao je Ajnadžić.

rvi-sudar

Sudar: Propise niko ne poštuje

Šta piše u Zakonu

Član 2. Zakona o građenju Federacije BiH nalaže otklanjanje arhitektonskih barijera da bi se osigurali samostalan i siguran pristup objektu, ulazak u objekt te pristup i upotreba svih prostorija i instalacija u objektu za lica s teškoćama u kretanju. Prema članu 8. ovog zakona, sve arhitektonske barijere moraju biti uklonjene u roku od pet godina, nakon što je Zakon usvojen 2002. godine.  

Inspekcije trebaju kontrolirati

Edina Koluh iz Sektora inspektorata urbanističko-građevinske, ekološke i komunalne inspekcije KS kazala nam je da općinske inspekcije trebaju vršiti nadzor i kontrolu objekata.

- Mi nemamo objekte koji su u našoj nadležnosti da bismo vršili kontrole. To prvenstveno trebaju činiti općinske inspekcije, koje trebaju kontrolirati ispunjavaju li objekti uvjete - istakla je Koluh.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.