SARAJEVO

Plaće usaglasili, potrebno još visinu minulog rada: Sindikat i Vlada bliži dogovoru, sutra odluka o prestanku štrajka

S jučerašnjeg sastanka: Sindikalisti pristali na satnicu od 2,60 KM

Piše: A. TABAK

26.10.2017

Iako su predstavnici Sindikata zdravstvenih radnika i Vlade KS na jučerašnjem sastanku uspjeli donekle usaglasiti stavove kada je u pitanju visina satnice rada medicinara u KS, nedoumica je ipak ostala zbog minulog rada, u vezi s čim se nisu uspjeli složiti. Medicinari su pristali da satnica njihovog rada iznosi 2,60 KM, uz minuli rad od 0,5 te radnu sedmicu od 37,5 sati.

Najniža satnica

Premijer KS Elmedin Konaković, resorna ministrica Zilha Ademaj te direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Samir Turković složili su se s njihovim zahtjevima, osim s visinom minulog rada, gdje im je Vlada ponudila 0,4 posto, što su sindikalisti odbacili. S obzirom na to da sastanak u konačnici nije urodio plodom, štrajk medicinara se nastavlja do sutra, kada će Vlada odgovoriti Sindikatu pristaje li na njihov zahtjev.

Predsjednik Sindikata Edo Selimić kazao je da je njihova ponuda ovog puta bila korektna i da su cijenu satnice rada sa 2,75 KM spustili na 2,60 KM.

- Nisam zadovoljan jer je ovo daleko od usklađivanja porasta života s najnižom netom satnicom, ali idemo dalje. U petak ćemo dobiti informaciju slaže li se suprotna strana s ovim i dotad se nastavlja generalni štrajk - rekao je Selimić.

Nova računica

Ministrica Ademaj istaknula je da će do sutra napraviti novu računicu s prijedlogom Sindikata i, ukoliko uspiju osigurati sredstva koja su nesporna za 2017., prihvatit će ga.

- Međutim, ulazimo u rizik u 2018. zbog mogućih izmjena Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak i smanjenja prihoda u ZZO. I ako prihvatimo sve ovo, trebat će to analizirati u toku 2018. godine, s mogućnošću eventualne korekcije naniže i naviše, u zavisnosti od visine prihodovanih sredstava - kazala je Ademaj.

Sastanak s direktorima 

Konaković je istaknuo da su novi zahtjevi Sindikata bliži realnima i da je ovaj sastanak do sada bio najkonstruktivniji.

- Kada smo sve analizirali, našli smo još 1.280.000 KM da bismo povećali ponudu. Održat ćemo još i sastanak s direktorima zdravstvenih ustanova i tako učiniti posljednji napor da se to uvede u normalne okvire. Blizu smo da ispoštujemo zahtjeve - rekao je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.