SARAJEVO

Srednja škola poljoprivrede i drugih djelatnosti: Zahvaljujući zanatima, ne plaše se za budućnost

Đaci prave pecivo u školskoj pekari

Piše: N. HADŽIŠEHIĆ

29.10.2017

Frizerski i kozmetički salon, pekara, mesara i mljekara samo su neke od radionica u kojima se učenici Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti pripremaju za život i zanimanje kojim će se baviti. 

Đaci svoje usluge nude i građanima kao proizvode koji se mogu kupiti u školskoj prodavnici. Zarađeni novac uglavnom koriste za ponovnu nabavku materijala.  


Praktični rad

Prema riječima Suada Alića, direktora škole, srednjoškolci teoretsko znanje moraju potkrijepiti i praktičnim radom.  

- Na 108 mjesta učenici imaju praksu. Na taj način dajemo priliku poslodavcima da sami pripreme radnika i utječu na njihovo kreiranje vještina. To im poslije mnogo pomaže pri traženju posla. Zadovoljni su stečenim znanjem nakon školovanja – rekao je Alić.

Alić: Kreiranje vještina

Alma Kadušić pohađa treći razred i želi biti pekar. Ovim zanimanjem odlučila se baviti zato što voli da pravi proizvode od tijesta. 


Kadušić: Kvalitetno obrazovanje

- Mislim da se u životu trebamo baviti onim što volimo ili se barem usmjeravati prema tome. Ova škola mi je osigurala kvalitetno obrazovanje, pogotovo zato što imamo i školsku praksu, ali i u privatnim pekarama – rekla je Kadušić.

Dobra zarada 

Za kozmetičarku se školuje Asja Redžvelja. Ovaj zanat pomoći će joj da lakše zaradi za život te da se školuje na fakultetu.


Redžvelja: Uređivanje na praksi

- Kozmetička industrija iz dana u dan napreduje, sviđa mi se ovaj posao i mislim da ću uspjeti ako se budem bavila time – kaže Redžvelja. 

Dodaje da su joj časovi prakse najdraži, jer ona i drugarice iz razreda uređuju jedna drugu, rade hemijsko čišćenje lica, tretmane za uljepšavanje...


U kozmetičkom salonu učenice se uljepšavaju

U frizerskom salonu đaci vježbaju feniranje i šišanje

Sendviči za Gimnazijadu 

Povodom održavanja Gimnazijade, Prva gimnazija svake godine naručuje sendviče od Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti. Učenici dođu čak u 5.30 ujutro, pripreme sendviče i prodaju ih. Na ovaj način razvijaju saradnju između škola, ali se i zarađuje novac za nabavku novih namirnica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.