VOGOŠĆA

Gradnjom hemijskog postrojenja građani bi ostali bez pitke vode!

A. NALO

5.5.2018

Otkako se u javnosti pojavila informacija da je unutar vogošćanske industrijske zone „Pretis“ planirano osnivanje nove firme za proizvodnju hemijskih komponenti za potrebe namjenske industrije, mještani Vogošće, odnosno naselja Rosulje, Blagovac, Tihovići i Hotonj, ne spavaju mirno. 

 Izazivanje panike

Građani su nam se požalili da do sada niko iz Vlade Federacije BiH nije potvrdio niti demantirao vijest koja i dalje izaziva paniku među stanovništvom. S obzirom na to da su narodu ruke vezane, na pojašnjenju će i dalje insistirati Tarik Curić (SBB), predsjedavajući Općinskog vijeća Vogošća. Prema njegovim riječima, radi se o velikom kompleksu.   

- Iz nekog razloga nastao je tajac. Na brojna pitanja odgovora još nema. Ne pozivaju se čak ni na vojnu tajnu niti na bilo šta drugo. Jednostavno, nema objašnjenja. Zbog toga sam na sjednici OV tražio da nadležna služba uputi urgenciju za hitnost odgovora jer je ugrožen vodotok Peračkog vrela i snabdijevanje građana Vogošće vodom – rekao je Curić.

U izjavi za „Dnevni avaz“ kaže da bi izgradnja hemijskog postrojenja na ovom teritoriju značajno ugrozila životnu sredinu i zdravlje građana.  

Potpisivanje peticije  

Ukoliko u narednih nekoliko dana OV Vogošća ne dobije nikakav odgovor, predsjedavajući Curić tvrdi da će građani Vogošće pokrenuti potpisivanje peticije. Na taj način i svojim potpisima reći će „ne“ izgradnji postrojenja u njihovom komšiluku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.