Najbolji svjetski ortoped pohvalio rad Opće bolnice

ZDRAVSTVO Dr. Martin Salcer u posjeti Sarajevu

Najbolji svjetski ortoped pohvalio rad Opće bolnice Pomogao nam je da sarajevsku ortopediju podignemo na evropski nivo, rekao dr. Gavrankapetanović

Dr. Martin Salcer (Salzer), poznati svjetski ortoped iz Austrije, boravi u našem gradu, a svoju posjetu iskoristio je i za obilazak Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. Tom prilikom direktoru, dr. Zlatku Kraviću čestitao je na nedavno dobivenoj nagradi za najbolju bolnicu u FBiH te mu zahvalio što je primio veliki broj ortopeda u bolnicu. Posebno se interesirao za poslovanje bolnice i uvjete rada.  

 Živo ime 

Da je dr. Salcer najveće živo ime ortopedije potvrdio nam je i dr. Ismet Gavrankapetanović, koji se susreo s poznatim ortopedom.  

- Dr. Salcer je 11 godina živio u Sarajevu. Stalno je bio tu, samo je za vikend išao kući. Sve je to radio na jednoj dobrovoljnoj osnovi i pomogao nam da sarajevsku ortopediju podignemo na evropski nivo – rekao je dr. Gavrankapetanović.

Pomoć invalidima 

Dodaje također da je zajedno s njim radio u Organizaciji ljekara koji pomažu invalidima. Riječ je o organizaciji koju je dr. Salcer formirao u našem gradu i koju pomaže. Prema riječima dr. Gavrankapetanovića, u okviru ove posjete BiH danas će obići Srebrenicu. 

Izumio brojne tehnike  

Doktor Gavrankapetanović istakao je da su po dr. Salceru nazvane operativne tehnike koje se spominju u našim udžbenicima te da je riječ o velikom broju tih tehnika koje je on izumio.

- Ja sam bio njegov prvi bosanski učenik. Dr. Salcer bio je poseban, znao je beskrajno puno i bio je poprilično strog učitelj. On je bio hirurg koji je beskrajno odan pacijentu, a i ljekarima s kojima radi – rekao je dr. Gavrankapetanović.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH