ZDRAVSTVO

Najbolji svjetski ortoped pohvalio rad Opće bolnice

Pomogao nam je da sarajevsku ortopediju podignemo na evropski nivo, rekao dr. Gavrankapetanović

Dr. Salcer u društvu ljekara Opće bolnice obišao i pacijente

Piše: A. TABAK

16.5.2018

Dr. Martin Salcer (Salzer), poznati svjetski ortoped iz Austrije, boravi u našem gradu, a svoju posjetu iskoristio je i za obilazak Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. Tom prilikom direktoru, dr. Zlatku Kraviću čestitao je na nedavno dobivenoj nagradi za najbolju bolnicu u FBiH te mu zahvalio što je primio veliki broj ortopeda u bolnicu. Posebno se interesirao za poslovanje bolnice i uvjete rada.  

 Živo ime 

Da je dr. Salcer najveće živo ime ortopedije potvrdio nam je i dr. Ismet Gavrankapetanović, koji se susreo s poznatim ortopedom.  

- Dr. Salcer je 11 godina živio u Sarajevu. Stalno je bio tu, samo je za vikend išao kući. Sve je to radio na jednoj dobrovoljnoj osnovi i pomogao nam da sarajevsku ortopediju podignemo na evropski nivo – rekao je dr. Gavrankapetanović.

Pomoć invalidima 

Dodaje također da je zajedno s njim radio u Organizaciji ljekara koji pomažu invalidima. Riječ je o organizaciji koju je dr. Salcer formirao u našem gradu i koju pomaže. Prema riječima dr. Gavrankapetanovića, u okviru ove posjete BiH danas će obići Srebrenicu. 

Izumio brojne tehnike  

Doktor Gavrankapetanović istakao je da su po dr. Salceru nazvane operativne tehnike koje se spominju u našim udžbenicima te da je riječ o velikom broju tih tehnika koje je on izumio.

- Ja sam bio njegov prvi bosanski učenik. Dr. Salcer bio je poseban, znao je beskrajno puno i bio je poprilično strog učitelj. On je bio hirurg koji je beskrajno odan pacijentu, a i ljekarima s kojima radi – rekao je dr. Gavrankapetanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.