REAKCIJE

Nedžmina Vojniković, imenovana pa smijenjena direktorica Direkcije za puteve KS: Tužit ću Fišu za mobing!

Piše: A. NALO

1.6.2018

Svaki dokument koji je u ime Direkcije za puteve KS potpisan nakon 24. aprila 2018. godine nije validan! Kazala je to na početku razgovora za „Dnevni avaz“ novoizabrana direktorica ove institucije Nedžmina Vojniković. Iako je njeno imenovanje još početkom maja aminovala i Vlada KS, ovoj diplomiranoj ekonomistici još nije zvanično predata funkcija, niti joj je uručeno rješenje za posao. 

Nadoknada štete  

Naprotiv, glas protiv njenog imenovanja digao je ministar saobraćaja Mujo Fišo, koji je otišao i korak dalje tražeći od Vlade da poništi rješenje o imenovanju Vojniković, što je i urađeno. Ovaj potez pravdao je tvrdnjom da nije ispoštovana procedura tražena konkursom. Međutim, takvu tvrdnju kategorično je odbacila Vojniković.  

- Prilikom mog izbora u potpunosti je ispoštovana procedura tražena konkursom. U suprotnom, takvu prijavu odbacila bi nadležna komisija. Funkciju ne obavljam isključivo zbog samovolje ministra Fiše. Moj advokat odmah će podići tužbe protiv odgovornih, što krivične, što za mobing. Tražit ću nadoknadu štete i postavljenje na poziciju na koju sam zakonito imenovana – poručila je Vojniković.

Prema njenim riječima, za kratko vrijeme spoznala je način rada Direkcije za puteve KS. U tome joj je, kako kaže, pomoglo prethodno radno iskustvo koje je stekla radeći u sličnoj instituciji na federalnom nivou.

Centri moći  

- Očigledno se pojedinci u ovom društvu smatraju gospodarima života i smrti. Možda su očekivali da ću nakon imenovanja slušati neke centre moći koji bi upravljali Direkcijom tako da se njihove želje ispunjavaju, ali ja sam jasno svima stavila do znanja da će se raditi zakonito i transparentno – ističe Vojniković.

Zaposlenici su uplašeni  

Vojniković ističe da je u Direkciji trenutno stanje katastrofalno te da su zaposlenici uplašeni.

- Očigledno je da su bili izloženi despotizmu pojedinaca, vidi se da se godinama nije ništa radilo. Dovoljno je da uđete na internet-stranicu i vidite da nisu postavljeni dokumenti koji su zakonom obavezujući. Tamo bukvalno treba krenuti od abecede – rekla je Vojniković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.