ZDRAVSTVO

Pacijenti dobivaju čak 40 novih ortopedskih pomagala

Piše: A. NALO

28.6.2018

Na posljednjoj sjednici Vlada KS izmijenila je uredbu o ortopedskim pomagalima, a koja nije mijenjana od 2007. godine. Zahvaljujući tome, uvršteno je 40 novih pomagala na postojeću listu, kazala je za „Dnevni avaz“ ministrica zdravstva Zilha Ademaj (SBB), naglasivši da je ovo veliki korak naprijed kada je u pitanju ova oblast. Novac za realizaciju ovih novina osigurat će se iz redovnih prihoda Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS.   

 Inzulinska pumpa

- Uredba se radila godinu. Pripremala ju je komisija koja je sastavljena od brojnih stručnjaka iz svih oblasti. Svoj doprinos dali su hirurzi, otorinolaringolozi, stomatolozi, fizijatri, farmaceuti... Tako da smatramo da je urađena korektno te da su ispunjeni zahtjevi i potrebe svih osoba s invaliditetom putem njihovih udruženja - kazala je Ademaj.  

Prema njenim riječima, prije izmjene uredbe koordinirano je s udruženjima slijepih, gluhonijemih, dijabetičara, djece s posebnim potrebama, ženama oboljelih od karcinoma dojke, RVI...


- Nastojali smo usvojiti sve njihove zahtjeve i potrebe. Naravno, nije bilo moguće prihvatiti sve jer ne bismo sve mogli finansijski podržati. Međutim, usvojeno je ono što je najvažnije, među kojima je i 40 novih pomagala. Tako smo, naprimjer, kod oboljelih od dijabetesa uključili inzulinsku pumpu do 26. godine života, a do sada je to bilo do 18. godine. Uz to, omogućili smo i potrošni materijal trajno i to doživotno. Toga nije bilo uopće i sve se završavalo do 18. godine – ističe Ademaj.

Mjerači šećera

Osim toga, novom uredbom uvršteni su i mjerači za šećer u krvi. To je novi aparat na tržištu, a koji nemaju ni mnogo razvijenije zemlje.

- Vrijednost uredbe do sada je bila oko osam miliona maraka. Primjenom nove uredbe do kraja godine vrijednost će porasti na oko 13 miliona KM, s tim što će naredne godine to biti više, jer će se finansirati za cijelu godinu.

GPS narukvice za autističnu djecu

Kao noviteti na listi će biti uvrštene GPS narukvice za autističnu djecu, zatim električni inhalatori s maskom za djecu, stopala bez zglobova... Novo na listi su i dječija neurološka kolica, silikonske obloge za rane, linearni stapler, puder za njegu, ručni/džepni sat za slijepe, zaušni audioprocesor...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.