AKCIJE

Inspektori od nelegalnih prodavača oduzimaju voće, povrće, cigarete...

A. TABAK

30.7.2018

Kako bi stali ukraj radu nacrno i spriječili nelegalnu prodaju oko tržnica i u prometnim ulicama, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) svakonednevno, čak i tokom vikenda, patroliraju gradom i kažnjavaju nelegalne prodavače. 

Žarišna mjesta

Naša ekipa provela je jedan dan s inspektorima Tržišno-turističke inspekcije i ekipom Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Prva lokacija koju smo obišli bila je pijaca na Grbavici, gdje smo zatekli čovjeka koji je prodavao robu za koju nije imao odobrenje, kao ni dozvolu za rad. Inespektori su mu zbog toga ekspresno napisali prekršajni nalog.


Roba oduzeta i na Ciglanama

Nelegalnih prodavača na ovoj pijaci više nije bilo, što je iznenadilo i inspektore, koji su nam kazali da je Grbavica jedno od žarišnih mjesta na kojima svakodnevno imaju problema s nelegalnom prodajom.

Naredna lokacija bila nam je Latinska ćuprija. Jedna starija gospođa prodavala je odjeću u blizini trolejbuske stanice. Kako ni ona nije imala nikakvu dozvolu za rad, inspektori su joj oduzeli robu te napisali prijavu.

Objasnili su nam da za građane koji se bave trgovinom bez odobrenja i prodaju robu bez vjerodostojne dokumentacije, kazna iznosi od 1.000 do 1.500 KM.

Nekoliko nelegalnih prodavača zatekli smo i na pijaci Markale. Osim sitne robe, čajeva, voća i povrća, duhan i cigarete nisu tog dana pronađeni ni kod jednog od prodavača.


Policija i inspektori u kontroli prodavača voća i povrća

Bez vlasnika 

Čajevi i nešto povrća oduzeti su jednoj ženi koja je inspektorima bila već poznata. Kažu da je stalno tu i da se uvijek vraća na ulicu bez obzira na kazne koje je dobila.

Skoro 190 kilograma voća i povrća inspektori su oduzeli tokom kontrole na Ciglanama. Iako je za improviziranom tezgom stajao čovjek, inspektorima je kazao da roba nije njegova, da je prodavač otišao do bolnice te da je on ostao da pripazi tezgu. Kako roba nije imala vlasnika, inspektori nisu imali kome pisati prijavu, ali su robu oduzeli.


Inspektori provjeravali i prodavača na Grbavici

Oduzeta roba vrijedna 54.700 KM

Vildana Brdarić, portparol KUIP-a, kazala nam je da, po dolasku inspektora, ilegalni prodavači najčešće samovoljno napuštaju prostor prije nego što budu legitimisani, ostavljajući za sobom improvizirane tezge.

- Inspektori oduzimaju robu, predaju je Direkciji za robne rezerve KS i izdaju zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom. Dok su inspektori na lokaciji roba se ukloni, ali po njihovom odlasku, sve se veoma brzo vraća na staro – kazala je Brdarić, istaknuvši da su za pola godine oduzeli robu vrijednu skoro 54.700 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.