DOMOVI ZDRAVLJA

Nakon što su ukinuti certifikati za 17 timova porodične medicine, Šarkić kaže da pacijenti nisu ugroženi

Menadžment ove ustanove se oglušio na naša upozorenja koja je bio dužan ispraviti u roku od četri mjeseca, kazao direktor AKAZ-a Ahmed Novo

AKAZ pregledao 20 timova porodične medicine

Piše: D. BAŠIĆ

5.9.2018

Upravni odbor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) na desetoj sjednici održanoj prošle sedmice ukinuo je certifikacije za 17 timova porodične medicine „Doma zdravlja KS“. Kako je saopćeno iz AKAZ-a, nakon isteka privremenog roka od četiri mjeseca od izdavanja rješenja o uvjetnoj certifikaciji ova zdravstvena ustanova nije otklonila nedostatke te je time uvjetna certifikacija prestala važiti.  

Vanjski ocjenjivači

- Rješenje o uvjetnoj certifikaciji je izdato nakon redovnog nadzornog pregleda 20 timova porodične medicine tokom kojeg su vanjski ocjenjivači AKAZ-a kod njih 17 utvrdili određene nedostatke. Nažalost, menadžment ove ustanove se oglušio na naša upozorenja koja je bio dužni ispraviti u roku od četiri mjeseca - kazao je Ahmed Novo, direktor AKAZ-a.

Zdravstvene ustanove, osim drugih uvjeta koji su već navedeni u ovom članu, moraju imati uspostavljen sistem sigurnosnih standarda odnosno posjedovati certifikat koji im izdaje AKAZ kao dokaz da pružaju sigurne usluge za korisnike zdravstvene zaštite. Direktor Novo ističe da je jedan od glavnih ciljeva prvenstveno zaštita svakog pacijenta.

S druge strane, portparol „Domova zdravlja KS“ Arman Šarkić kazao nam je da se ovdje radi o tehničkim elementima pri certificiranju timova porodične medicine.

Iskustvo i diplome

- Kategorično izjavljujemo da nije ugroženo pružanje usluga građanima. Našim ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima niko ne može oduzeti znanje, višegodišnje iskustvo i diplomu. Certificiranje su ugrozili tehnički nedostaci, loš pristup objektu, parking mjesta i rampe za invalide te neuvjetnost prostora - kazao je Šarkić.


 Uznemirena javnost  

- Pojedine izjave iz AKAZ-a bile su neodgovorne i dovele su do toga da uznemire javnost, a to nismo smjeli dopustiti. O rješenju tehničkih elemenata ćemo razgovarati u narednom periodu - kazao je Šarkić.


Šarkić: Radi se o tehničkim elementima

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.