AVAZOVA PATROLA

Samo strogi centar Sarajeva u prazničnom ruhu, ostatak grada mračan

Obala Kulina bana i Mula Mustafe Bašeskije izgledaju sablasno

Lampica ima u Alipašinoj ulici. S. Saletović

A. ČENGIĆ

21.12.2018

Praznične atmosfere nema u općinama Novi Grad - Avaz
...i Novo Sarajevo - Avaz
Lampica ima u Alipašinoj ulici - Avaz
Ulica Mula Mustafe Bašeskuje gotovo u mraku - Avaz
Dnevni avaz
+5

„Sarajevo će biti hit za Novu godinu“, „Očekujemo hiljade turista“, „Nadmašit ćemo prethodne godine“ poruke su iz Gradske uprave povodom nastupajućih praznika. Kažu i Kantonalna turistička zajednica radi punom parom, organizira se i planira sve i svašta...  

Uglavnom, na sva zvona su najavili da će glavni grad BiH biti centar regiona za doček nove 2019. godine.

Pusta obećanja 

Kada nadležni to najavljuju, onda je za očekivati da ga grad takvog i dočeka, u prazničnoj atmosferi. Do najluđe noći ima još deset dana, a ekipa „Dnevnog avaza“ sinoć je obišla ulice grada.

Sam centar grada je ukrašen. Ferhadija i Titova sijaju. Lampica je na sve strane, okućena su stabla, a vlasnici radnji u najprometnijim ulicama su kičenjem dodatno usijali centar grada.

Međutim, Sarajevo nije samo Titova i Ferhadija. Uporedne uklice, Obala Kulina bana i Mula Mustafe Bašeskije izgledaju sablasno. Tek pokoja ukrasna zvijezda se nalazi na banderama. Da nema javne rasvjete ulica Obala Kulina bana bila bi u mraku, a okićeni su tek Ajfelov most, Festina Lente i Ćumurija most. Ostali su u mraku.

Sa druge strane, u ulici Mula Mustafe Bašeskije ne vidi se praznična atmosfera. Pokoja lampica oko Katedrale i to je sve.

Nema ukrasa 

Alipašina ulica je, za razliku od ostalih u općini Centar, ukrašena i to cijelom dužinom, od raskrsnice sa Titovom ulicom pa sve do Šipa. Do Vogošće, opet sablasno. Dašak atmosfere vidi se u centralnoj vogošćanskoj ulici Jošanička. I park Vogošća je ukrašen.

Najmnogoljudnija općina Novi Grad gotovo da nema ukrasa. Jedino ukrasne zvijezde koje su ekipe „Parka“ postavili duž glavne ulice podsjeća na prazničnu atmosferu. Ništa bolje nije ni u ulicama općine Novo Sarajevo.

Ukrašavanje metropola u regiji 

Ukrašavanje metropola u regiji, konkretnije u Beogradu i Zagrebu krenulo već u novembru uključivanjem praznične rasvjete. U glavnom gradu Srbije ulice su pune građana koji rado šetaju pod magičnim lampicama. Teško je odlučiti koje su beogradske ulice osvijetljenije, koje svečanije...

Zagreb je po tom pitanju tek posebna priča. Prošle godine glavni grad Hrvatske dobio veliko priznanje najbolje božićne destinacije u Evropi.


Beograd... - Avaz
Beograd... - Avaz
Beograd... - Avaz
Beograd... - Avaz
Beograd... - Avaz
+16
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.