PROSLAVE

Sve više žena odlučuje se za posao vozača

Posljednja tri mjeseca zaposlili smo 56 vozača, a naš kolektiv broji više od 120 uposlenika, rekao Zajko

Nagrađeno devet vozača grupacije „Žuti taxi – Holland taxi“

Piše: E. PARLIĆ

16.1.2019

Vozači širom BiH jučer su obilježili Svjetski dan vozača i automehaničara. Svake godine ovaj praznik obilježava se 15. januara. I to je prilika da se prisjetimo svih onih koji rade ovaj nimalo lak posao. Iako je to tradicionalno muški zanat, nije rijetkost da su za volanom i u mehaničarskim radnjama i žene.

Zimski dani

Među takvima je i Sadeta Mujagić, koja punih 25 godina u GRAS-u vozi tramvaj. Ona je najstariji vozač među 15 žena, koliko ih radi ovaj posao u GRAS-u.  

- Želja da vozim tramvaj javila se još u srednjoškolskim danima. Kao i svaki posao, i ovaj ima stresnih situacija, pogotovo u zimskim danima. Ali drago mi je kada dobijem pohvale putnika koji mi kažu da bolje vozim od muškaraca – rekla je Mujagić.

Povodom obilježavanja Dana vozača i automehaničara, grupacija „Žuti taxi – Holland taxi“ jučer je tradicionalno organizirala ručak za uposlenike, te nagradila najuspješnije vozače. Novčane nagrade su dobili Ekrem Žunić, Muhamed Šetkić, Vedran Knežević, Fehim Bučan, Ramiza Lisičić, Miralem Ćosić, Nermin Šukalić, Ajdin Insanić i Damir Bajrica.

Praznik su dostojanstveno na druženju obilježili i vozači „Sarajevotaksija“.

Velika ljubav

Jasmin Zajko iz ove grupacije kazao je kako je tradicija obilježavanja ovog dana bila prekinuta posljednjih godina te da im je drago što su ponovo svi na okupu. Također je dodao da su u posljednja tri mjeseca zaposlili 56 vozača te da njihov kolektiv sada broji 120 uposlenika.

Među nagrađenim uposlenicima je i vozačica taksija Ramiza Lisičić, koja nam je kazala da se odlučila za ovu zanimljivu i neuobičajenu profesiju iz velike ljubavi prema vožnji. Reakcije putnika su, kaže, pozitivne i svi su oduševljeni, a inače sve je više žena vozača.

Vozač godine Mirza Karamustafić 

I kompanija „Centrotrans“ tradicionalno je obilježila ovaj dan. Povodom toga u njihovim prostorijama upriličen je svečani program, a najuspješnijim vozačima i automehaničarima uručene su nagrade. Za vozača godine proglašen je Mirza Karamustafić, dok je automehaničar godine Mensur Mešević. Također, nagrađeno je i 15 uposlenika, Alija Golub, Mirzet Kazić, Eldin Čengić, Srđan Radojčić, Amir Salispahić, Ahmo Aljić, Merzuk Đurđević, Admir Arnaut, Salih Česko, Edin Karasalihović, Namir Kišić, Akif Helja, Zijad Ajdinović, Kemal Ljukovac i Mustafa Žilić.

Praznik obilježili i vozači „Sarajevotaksija“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.