POTVRĐENO Federalni zavod za javno zdravstvo

Prvi smrtni slučaj od posljedica gripe u Sarajevu

Od 194 testirana uzorka, 77 je pozitivno na virus tip A

A.Nuhanović

Sezona gripe i prehlade češća je tokom hladnih mjeseci

Foto: Ilustracija


Federalnom zavodu za javno zdravstvo danas je u Sarajevu prijavljen prvi smrtni slučaj od posljedica gripe.

Inače, još dva smrtna slučaja vežu se za gripu, jedan u Tuzli, drugi u Zenici, ali su ih registrirali kantonalni zavodi. Slučaj iz Tuzle prijavljen je Federalnom zavodu, ali pacijent je, kako tvrde, bio negativan na virus gripe.  

- Od 194 testirana uzorka, 77 je pozitivno na virus gripe tip A, i to 46 podtip AH3N2 i 31 na AH1N1 (pdm09). Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljen je prvi smrtni slučaj pozitivan na virus gripe. Preminuli pacijent je starije životne dobi i kod njega je izoliran virus gripe tip A, podtip AH3 – izjavili su iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo. 

U Republici Srpskoj od 21. januara od virusa gripe preminulo je ukupno 26 osoba.

Sezona gripe i prehlade češća je tokom hladnih mjeseci, jer virus gripe duže preživljava na hladnom i suhom zraku. Često se simptomi  gripe zanemaruju, tako da se ne pokušava ni adekvatno liječiti.

Virus se prenosi putem kapljica, kašljanjem ili kihanjem. 

Simptomi se javljaju iznenada, uključuju pojavu groznice, kašalj, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima, grlobolju. Većina se oporavi za sedam dana. No, gripa može dovesti do ozbiljnih komplikacija te do smrtnog slučaja, naročito kod osoba s povećanim rizikom.

NA VRH

Podijeli članak na