MUP KS O POVORCI PONOSA

Hrvat: Antisnajperska zaštita - nema potrebe da se dodatno uznemirava javnost

Policija će osiguravati sva tri najavljena skupa

MUP KS: Osiguravanje tri javna skupa tokom vikenda. M. Tabaković

A. P. / Avaz.ba

6.9.2019

Pres-konferencija Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo održana je danas, a povod su javna okupljanja koja će biti održana tokom predstojećeg vikenda, između ostalog, i 1. povorke ponosa u BiH, koja će biti održana u nedjelju, 8. septembra.

Na konferenciji su se predstavnicima medija obratili rukovodilac Operativnog štaba, glavni inspektor Muhamed Hasanović, načelnik Sektora uniformisane policije, glavni inspektor Džafer Hrvat i načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću Mirza Hadžiabdić.

Oni su rekli da će u predstojećem vikendu biti održana tri javna skupa. Prvi je planiran za subotu, 7. septembar, u 14 sati, u organizaciji Udruženja građana "Svjetlo", pod nazivom "Dan tradicionalne porodice", koji obuhvata i šetnju ulicom Maršala Tita, od Vječne vatre do Marindvora. 

Okupljanje u organizaciji Udruženja "Inicijativa Iskorak" će biti održano u nedjelju, 8. septembra, od 10 do 11:30 sati, koji se organizira kao vid iskazivanja protivljenja promoviranja LBGT ideja. Ovo okupljanje će biti održano u parku na Ciglanama između ulica Alipašina do Sutjeska. Treće okupljanje će biti 1. bh. parada ponosa pod nazivom "Ima izać'" 8. septembra u ulici Maršala Tita kod Vječne vatre, odakle će povorka krenuti do Trga BiH. Ovaj skup će trajati od 12 do 14 sati.

Načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću Mirza Hadžiabdić je saopćio da je policijski komesar Uprave policije MUP KS formirao operativni štab za provođenje aktivnosti planiranih povodom ovih okupljanja. 

Nakon njega, predstavnicima medija se obratio rukovodilac Operativnog štaba, glavni inspektor Muhamed Hasanović. 

- Uprava policije MUP-a KS angažirala je sve raspoložive ljudske i materijalne resurse na osiguranju ovih javnih skupova, kao i svih javnih skupova do sada koje je radila Uprava policije. Zahvalio bih građanima na dosadašnjoj saradnji i zamolio bih ih da u dane održavanja ovih protestnih okupljanja ostanu maksimalno korektni i suzdržani i da prilagode svoje potrebe i aktivnosti ograničenjima u saobraćaju 7. i 8. septembra. Također, molim medije da svojim izvještavanjem i plasiranjem informacija onakvim kakve jesu ne stvaraju dodatne tenzije - rekao je Hasanović. 

M. Hasanović: Angažirani svi ljudski i materijalni resursi. M. Tabaković

Nakon njega, obratio se i glavni inspektor Džafer Hrvat, načelnik sektora Uniformisane policije. On je rekao da je štab na osnovu višemjesečnog opsežnog planiranja poduzeo niz aktivnosti kako bi ove manifestacije protekle sigurno i kako bi Uprava policije bila na visini zadatka zajedno s partnerima u ovom zadatku, osiguranju ovih javnih okupljanja. Pozvao je građane na suzdržanost i na dostavljanje bilo kakvih relevantnih informacija policiji kako bi štab mogao izvršiti adekvatnu procjenu stepena rizika.

Na konferenciji je navedeno da broj policajaca koji će osiguravati ova okupljanja nije konačan, ali će biti više od hiljadu policajaca.

Dodali su i da će paradu ponosa osiguravati i antisnajperska jedinica, kao i kod svih sličnih javnih skupova.

- Insistirali smo na provedbi svih mjera sigurnosti i dobili smo potvrdu od organizatora. Antisnajperska zaštita - nema potrebe da se dodatno uznemirava javnost. Uprava policije poduzela je sve mjere da ovi protesti proteknu bez problema - rekao je Hrvat.

Uprava policije će na svojoj web stranici ostaviti obavijest u smislu pozivanja građana na suzdržanost, u smislu mjera i uputa policijskih službenika prilikom osiguranja ovih javnih okupljanja i u smislu odobrenja za potpunu blokadu saobraćaja, odnosno izmijenjenog režima saobraćaja na tim lokalitetima. Zakon o javnom okupljanju je ostavio obavezu organizatoru da je dužan pravovremeno obavijestiti javnost o izmijenjenom režimu saobraćaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.