AKTUELNO

U dijelovima Kantona Sarajevo moguće je uvođenje epizode "uzbune"

Gradovi Zenica, Tuzla, Visoko, Lukavac u prvim danima 2020. godine također su imali nezdrav zrak

Ilustracija. Arhiv

Avaz.ba

3.1.2020

Glavni grad BiH i danas je bio među tri najzagađenija grada na svijetu prema podacima "AirVisuala".

Osim Sarajeva, gradovi poput Zenice, Tuzle, Visokog, Lukavca u prvim danima 2020. godine imali su nezdrav zrak. 

Vlada KS jučer je proglasila epizodu ''upozorenje'' zbog nezdravog zraka u cijelom Kantonu Sarajevo. Stručnjaci smatraju da bez konkretnih mjera nema napretka.

Problema ima puno. Stvar je u tome što sve ove mjere i aktivnosti koje mogu doći do nekog ozbiljnog smanjenja nivou zagađenost su skupe, nepopularne i dugotrajne. Svaka od tih mjera traži mnogo novca, tretiranja, a često se traži i odricanje i izmjene navika od samog stanovništva - kazao je Enis Omerčić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. 

Uz epizodu "upozorenja" Vlada KS izdala je i preporuke koje bi trebale da rezultiraju poboljšanjem zraka. Međutim, nijednu mjeru građani u Kantonu Sarajevo nisu doživjeli ozbiljno te ih se ne pridržavaju.


Ilustracija. Arhiv

- Što se tiče građana, mi možemo upiti apel svim građanima koji imaju individualna ložišta, da paze u ovom periodu, da ne lože svašta, da ne bacaju u peći plastiku i gumu jer to je zaista i kancerogeno, jer ne truju samo sebe, nego i čitav kanton, jer smo mi svi zarobljenici tog poklopca - rekla je Sanela Salihagić iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Najrizičnije grupe su djeca, trudnice, stariji od 65 i hronični bolesnici. Ugroženo je i zdravo stanovništvo jer je boravkom na otvorenom nemoguće izbjeći štetne čestice. Inače, epizode koje izdaje Vlada Kantona Sarajevo su "pripravnost" kao najblaža, potom epizoda "upozorenja" koja je trenutno na snazi i alarmantna epizoda - epizoda "uzbune".  

U Zavodu za javno zdravstvo istakli su da bi u općini Ilijaš moglo doći i do epizode "uzbune". Najzagađenije područje na prostoru Kantona Sarajevo je Ilijaša te ukoliko se ne poduzmu neke mjere može doći do pogoršanja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.