SARAJEVO

Halebić: Već se javljaju građani koji žele da uplate sredstva

Ključno održati stabilnost javnih finansija te nakon toga poduzeti mjere

Jasmin Halebić. Avaz

Piše: Sl. M./ Avaz.ba

28.3.2020

Ministar finansija KS Jasmin Halebić rekao je da je u vrijeme pandemije koronavirusa ključno održati stabilnost javnih finansija te nakon toga poduzeti mjere za sanaciju onih koji će biti pogođeni negativnim efektima koronavirusa na privredu.

- Sinoć se pojavila informacija koja je različito interpretirana, a smatram da je uzrok tome što je nedovoljno objašnjena. Aktivnost Vlade od prije dva dana, kojom smo otvorili novu budžetsku liniju za novčane priloge i donacije, uplate, zapravo je jedan uobičajeni mehanizam koji i vlade u drugim zemljama u ovakvim prilikama otvaraju - pojasnio je Halebić. 


Kazao je i kako to nije nikakav mehanizam za prikupljanje dodatnih sredstava za finansiranje budžeta niti potreba Vlade KS, kao ni instrument za širenje panike među građanima. 

- Mi smo napravili mogućnost da se obavi finansijski transfer od građana koji žele da pomognu, koji su se u ovakvom trenutku obratili Vladi KS, Ministarstvu finansija, da pomognu drugim građanima koji su se iz različitih razloga našli u neprilici - rekao je Halebić. 


Pojasnio je da je linija otvorena u okviru trezora, jer je to najsigurniji račun u KS. 

- Mi kao Vlada KS ne možemo nigdje drugo otvoriti račun nego u trezoru i to je u skladu s federalnim Zakonom o trezoru - rekao je Halebić.

Zbog toga je, kako je rekao, trezor KS najsigurnije mjesto gdje svi građani koji žele da pomognu drugim građanima, ne Vladi KS, mogu to uraditi. 

- Jedan takav mehanizam osnovan je u SAD prije 170 godina, u Velikoj Britaniji, također, postoji sličan mehanizam, gdje se uplaćuju sredstva vladinoj komisiji za hitne slučajeve. Naravno, u svakom slučaju će se osigurati potpuna transparentnost utroška tih sredstava. Mi pozivamo i Skupštinu da da dva ili više predstavnika koji će zajedno vršiti nadzor nad utroškom tih sredstava - rekao je Halebić. 

Halebić: Transparentan utrošak sredstava. Avaz

Iz te budžetske linije, kako je kazao, nijedan fening neće biti uplaćen za dnevnice, komisije, plaće ili druge beneficije za budžetske korisnike ili članove Vlade. 

Naveo je da su slične račune otvorile vlade Hrvatske, Crne Gore, kao i Indije.

- U ovom trenutku, budžet KS se smanjeno puni - rekao je Halebić te dodao da su pripremljene uštede koje će se dogoditi kroz rebalans budžeta, u kojem će biti preusmjerena sredstva iz razvojnih projekata u hitnije sektore. 

Naveo je da se na budžetsku liniju već javljaju građani koji žele da uplate sredstva. 

- Prije svih, članovi Vlade KS odlučili su da jednu trećinu svojih sredstava usmjere na tu budžetsku liniju. Prema tome želimo da pošaljemo poruku da smo zajedno uz građane i da odgovorno upravljamo finansijskim sredstvima - rekao je Halebić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.