ODLUKE

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS: Nije potreban negativan test prilikom prijema u bolnicu

JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo će raditi isključivo testiranje pacijenata sa izraženom kliničkom slikom Covid-a 19

Donesena odluka. Avaz

FENA

24.4.2023

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici je dao preporuku menadžmentima zdravstvenih ustanova da se prilikom prijema na hospitalizaciju u zdravstvene ustanove bolničkog nivoa, kod pacijenata koji nemaju izraženu kliničku sliku Covid-a 19, ne zahtijeva negativan test.

Asimptomatski pacijenti

JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo će raditi isključivo testiranje pacijenata sa izraženom kliničkom slikom Covid-a 19. Ukoliko ustanove imaju potrebu da testiraju asimptomatske pacijente, isto mogu obavljati u svojim ustanovama.

Drive-in puktovi za testiranje JU Dom zdravlja KS se stavljaju van funkcije, zaključeno je na sjednici Kriznog štaba na kojoj je razgovarano o povoljnoj Covid-19 epidemiološkoj situaciji u KS..

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, od početka pandemije u Kantonu Sarajevo obrađeno je više od pola miliona testova, a na dnevnoj bazi testira se više od 250 osoba. Od tog broja, u prosjeku su oko tri ili četiri pozitivna testa.

Bolnički nivo

Također, data je preporuka menadžmentima zdravstvenih ustanova bolničkog nivoa da u skladu sa svojim Pravilnicima o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija odrede nivo, učestalost i način provedbe posjeta u svojim ustanovama, saopćeno je iz Službe za protkol i press KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.