SARAJEVO

Godišnjica stradanja šest beba iz Dječijeg doma Bjelave

Ovo mjesto je opomena svima nama da se moramo neprekidno brinuti o sigurnosti djece, rekla Agić

Avaz.ba

22.4.2020

S današnjeg polaganja cvijeća. Vlada KS

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na spomen-obilježje i mezare šest beba na gradskom groblju Vlakovo, koje su tragično stradale u požaru u Dječijem domu Bjelave, čime je obilježena 13. godišnjica njihove tragične smrti.

Tog kobnog 22. aprila 2007. godine živote su izgubili najmlađi štićenici Dječijeg doma Bjelave Medina Bostandžija, Al`dina-Dalal Akmadžić, Amina Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je 18 djece tada teže i lakše povrijeđeno.

Cvijeće su položili predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Jasna Agić te predstavnici KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo i Goran Cerić, generalni direktot KJKP “Pokop” te Nermin Džino, koordinator u ovom preduzeću.

Ministrica Agić kazala je da svako ljudsko biće ostane nijemo na ovom mjestu i da je skoro pa nemoguće pronaći adekvatne riječi koje bi mogle biti izgovorene ovdje. 

- Ovo mjesto je opomena svima nama da se moramo neprekidno brinuti o sigurnosti djece, jer se ovakve tragedije ne smiju desiti nigdje i nikad više. Djeca su, kao najranjivija kategorija našeg društva, u vrhu prioriteta djelovanja ovog ministarstva, posebno djeca bez roditeljskog staranja - rekla je Agić. 

Također, izjavila je da se s posebnom pažnjom prati situacija i poduzimaju mjere zaštite u ustanovama socijalne zaštite i drugim ustanovama u Kantonu čiji su štićenici djeca, zbog pandemije koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.