SARAJEVO

Sutra kreće javni prijevoz u KS: Ovo su pravila koja morate poštovati

Ulaz u vozilo nije dozvoljen bez zaštitne maske, a isključivo se smiju koristiti sjedeća mjesta

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

14.5.2020

Nakon dva mjeseca obustave, vozila KJKP GRAS sutra će ponovo u saobraćaj. Prva vozila gradskog prijevoza u Sarajevu trebala bi krenuti u 6 sati. 

Iz GRAS-a su obavijestili putnike o posebnim pravilima ponašanja u njihovim vozilima. Ulaz u vozilo nije dozvoljen bez zaštitne maske. Isključivo se smiju koristiti sjedeća mjesta, i to na način da u jednom redu može sjediti samo jedna osoba.

Ekipa "Avaza" provjerila je danas, zajedno s dugogodišnjim vozačem tramvaja Vjekoslavom Rajićem, je li sve spremno za izlazak prvih tramvaja na šine. Osim što naš domaćin nije mogao odgovoriti na mahanja i poljupce građana, drugih problema nije bilo.

- Ja sam vozač koji je počeo raditi poslije rata, tako da imam i ona poslijeratna iskustva i ova. Ovo je tako nešto uzbudljivo, ljudi vam mašu, evo napravio sam jedan krug, nikakvih problema osim mahanja, šalju mi puse, neopisivo je - kaže nam Rajić. 


Vjekoslav Rajić. S. Mujić

Vjekoslav je i na testnu vožnju krenuo s rukavicama i maskom kako bi se navikao jer od sutra je to njegova obavezna oprema, a možda će, kaže, dobiti i vizir. 

- Koliko znam, nećemo imati kontakt s putnicima, kako će dalje teći, to ćemo da vidimo - kaže Rajić, navodeći da neće biti problema ako im se putnici ipak obrate, uz nadu da će poštovati pravila, držati odstojanje i nositi opremu. 

Strogo je zabranjeno stajanje i držanje za rukohvate, osim prilikom ulaska i izlaska iz vozila. Zna se da razmak između putnika u vozilima mora biti 1,5 metara. Od 7 do 9 sati i od 15 do 17 sati zabranjeno je korištenje prijevoza za sve kategorije osim radnika.

Mjesečne karte za mart za radnike važe za ostatak maja. Prve vožnje na svim linijama kreću u 6 sati, a posljednje u 22:30 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.