SARAJEVO

Narušava se socijalna distanca, kreće pojačan nadzor

Vozači GRAS-a obavezni su u vozilu nositi zaštitne maske i vizire

Svakodnevna dezinfekcija vozila. Fena

Fena

14.6.2020

Putnici u vozilima javnog gradskog saobraćaja u Sarajevu prilično su se, kao i stanovništvo generalno, opustili i ne poštuju u potpunosti mjere propisane radi zaštite zdravlja u periodu kad pandemija virusa korona još nije okončana.

Šef autobuskog saobraćaja preduzeća GRAS Senad Mujagić ističe da se u nekim od vozila javnog gradskog saobraćaja narušava fizička distanca te, s tim u vezi, najavljuje pojačan nadzor poštivanja mjera zaštite u vozilima.   


Epidemiološke mjere

Upitan za higijensku ispravnost vozila ističe da je dezinfekcija svakodnevna. Kako precizira, vozači GRAS-a obavezni su u vozilu nositi zaštitne maske i vizire. Naglašava da reagiraju na svaku primjedbu o nepoštivanju propisanih epidemioloških mjera. U autobusima su ugrađena zaštitne stakla. Za mjesta vozača postavljaju se zaštitna stakla i vrata i na tramvajima, gdje to nije odranije već fabrički postavljeno.

Uslijed mjera propisanih zbog pandemije virusa korona, javni gradski saobraćaj u Kantonu Sarajevo bio je obustavljen oko dva mjeseca. Ponovno uspostavljanje u GRAS-u su  spremno dočekali.

Istaknuta pravila. Fena

Kako Mujagić podsjeća, vrijeme dok javni gradski prijevoz nije radio, djelatnici GRAS-a  iskoristili su za popravku, čišćenje i dezinfekciju vozila. Iskorišteno je to i za nabavku materijalno-tehničkih sredstava, radi zaštite od virusa korona.

Sačuvati zdravlje

- Djelatnici koji su bili angažirani na pripremi uspostavljanja i normalizaciji saobraćaja ispoštovali su mjere (obavezna dezinfekcija, zaštitna oprema, fizička distanca) kriznog štaba, koji je bio formiran unutar našeg preduzeća. Niko od djelatnika GRAS-a nije zaražen, nije pozitivan na virus korona - kazao je Mujagić.

Javni gradski prijevoz u Kantonu Sarajevo ponovno je uspostavljen 15. maja. Iz GRAS-a apeliraju na putnike da u vozilima javnog gradskog prijevoza nose zaštitne maske i rukavice te drže odstojanje, prvenstveno zarad svog i zdravlja bližnjih.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.