ALIPAŠINO POLJE

Građani masovno kupuju citrusno voće

Kod većine ih radni dan počinje već u pet sati

Suljović: Svaki dan imamo svježu robu. A. Nalo

Piše: A. Nalo

11.12.2020

Uprkos koroni, koja im je uzrokovala brojne poslovne probleme, prodavači na lokalnoj pijaci na Alipašinom Polju ne odustaju od rada. Naprotiv, na sve načine pokušavaju se izboriti s nedaćama i osigurati egzistenciju svojim porodicama. Bez obzira na minuse i hladno vrijeme kod većine ih radni dan počinje već u pet sati kada dolaze na posao i počinju s sortiranjem voća i povrća na stolovima.  



Nabavka robe

- Zarada nije kao prethodnih godina ali mi se ne žalimo. Građani masovno kupuju sezonsko voće, a najtraženiji su limun, narandže, džumbir, hren i med. Nemamo problema s nabavkom robe i zahvaljujući tome svaki dan imamo svježu ponudu na stolu. Robu od smrzavanja čuvamo u posebne frižidere i magacine – kazala nam je prodavačica Džana Suljović, koja sa suprugom ovaj posao radi već 30 godina. 

Bez obzira na blagi pad prometa, kako kaže u izjavi za „Dnevni avaz“, nisu dizali cijene svojih proizvoda. Trenutno u ponudi imaju pet vrsta narandži čija se cijena po kilogramu kreće od dvije do četiri KM, limun se može kupiti za dvije KM, onaj organski košta 5 maraka. Za kupovinu grejfuta, mandarina i klementina potrebno je izdvojiti 2,50 KM, za jabuke 2 KM, a za kruške zavisno od sorte 3 ili 4 KM.


Kiseli kupus

Građani za kupus i krompir trebaju platiti marku, za crni luk 1,50 KM, Kelj i prasu 2 marke, a za kilogram špinata 4 KM. Zelena salatu je 3,50 KM, a cijena paradajza kreće se od 2,50 do 3,50 marake. Za kilogram domaćeg kiselog kupusa trebaju izdvojiti 2,50 KM, isto toliko i za karfiol. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.