SAOPĆENJE

Sarajevski ugostitelji podnose tužbe protiv vlada KS i FBiH

Premijer Edin Forto nije odgovorio na e-mail o našem traženom sastanku sa njim i njegovim timom, kaže Stojnić

Sarajevski ugostitelji. Avaz

A. Ka.

16.3.2021

Sarajevski ugostitelji i privrednici odlučili su se na novi vid borbe protiv, kako su istakli, samovolje kantonalnih vlasti koje su bez ikakve analize i procjene stanja na terenu, proteklog vikenda (od 12. do 15. marta) u Sarajevu uveli „lockdown“. Danas će se predstavnici ugostitelja i privrednika sastati sa timom advokata kako bi podnijeli tužbe protiv vlada Kantona Sarajevo i FBiH.

Ugostitelji ističu da se u ponedjeljak njih 100-njak sastalo i razgovaralo šta dalje. Tada su odlučili da angažuju advokate radi tužbe. Ističu da je 3.600 ugostitelja u KS sve do sada šutjelo, ali da su se sad digli i traže svoja prava jer su svjesni nepravde. Naveli su da je federalni nivo novčano pomagao hoteljerima i turističkim organizacijama, ali do danas nije pomogao ni jednom „sitnom“ ugostitelju koji najviše trpi posljedice mjera kriznog štaba.

Zatvoreni objekti

U ime ugostitelja u Sarajevu Denis Stojnić, vlasnik nekoliko ugostiteljskih objekata za medije je istakao da nije u redu da su protekli vikend u Sarajevu bili zatvoreni svi ugostiteljski objekti, dok su u susjednom entitetu i drugim kantonima u FBiH, radile kafane i restorani.

- Smatramo da je to Vlada KS na svoju ruku uradila. To je bila nelegalna i nedemokratska odluka Vlade KS. Edin Forto, premijer Vlade KS ne shvata i ne razumije šta znači biti servis građana, jer su oni trebali biti tu zbog nas. To zatvaranje je isto kao kad bi načelnik jedne opštine odlučio da zatvori svoju opštinu, dok ostale rade neometano. To nema smisla, niti će tako parcijalno zatvaranje dati efekta. Odluke o zatvaranju se mogu donijeti na nivou BiH ili entiteta i mislim da to ne bi bilo suprotno odluci Ustavnog suda. Zatvaranje Sarajeva na dva dana je protivustavno jer Fortina Vlada nije prethodno proglasila vanredno stanje ili stanje nesreće, a to je trebala u Federalna vlada da proglasi, jer to je odluka Ustavnog Suda BiH i on trebaju biti primjenjene. Zbog toga je nama ugostiteljima i ostalim privrednicima nanijeta materijalna šteta te smo se odlučili da tužimo Vladu KS. Tužit cemo i federalnu vladu i Premijera Fadila Novalića zbog nedemokratskih odluka o obaveznom nošenju zaštitnih maski i policijskog sata. Te odluke prema presudi Ustavnog suda krše ljudska prava jer nisu dovoljno definisane i obrazložene. I tu je Ustavni sud bio jasan. Takve mjere nemaju opravdanja i ne mogu se sprovoditi bez proglašenja vanrednog stanja i stanja nesreće. Nama jeste najvažnije zdravlje naših građana, ali, Krizni štab ne može selektivno zatvarati neke obrte, nego treba da se drži presuda Ustavnog suda BiH. Kao što sam više puta istakao prvo treba proglasiti vanredno stanje i stanje nesreće na nivou FBiH, pa najmanje na 15 dana zatvoriti sve, počev od gradskog prevoza, preko hotela i tržnih centara pa do ugostiteljskih objekata i drugih privrednih subjekata.


Mišljenje imunologa

A ne ovako.

Svi u kantonu rade, osim ugostitelja i privrednika. Pridružujem se mišljenju imunologa Jasenka Karamehića da je sad kasno za zatvaranje, nego da građani vakcinacijom moraju steći imunitet.

Želim jos da naglasim da i u marketima za prehranu se prenosi Covid-19.

To bi trebali da znaju oba krizna štaba, to su Federalni i Kantonalni.

Premijer Edin Forto nije odgovorio na e-mail o našem traženom sastanku sa njim i njegovim timom. Smatramo da nije postupio demokratski u okviru svojih nadležnosti, i bio je dužan da nam zakaže novi datum i vrijeme ako nije mogao u ponedeljak 15. marta 2020. Očito da ne razumije potrebe ljudi koji nisu na Budžetu – rekao je Stojnić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.