MINISTAR PRIVREDE KS

Delić: Lockdown od 15 dana koštat će nas više od dva miliona KM

Pad prometa je oko 80 miliona KM u 2020. godini

Delić: Uradili smo tačne analize. Printscreen

Piše: A. Č.

22.3.2021

Odgovarajući na pitanja zastupnika u Skupštini KS, premijer Edin Forto pojasnio je da u budžetu imaju 150 miliona KM za kapitalna ulaganja.

-  Od 150 miliona samo je 16 miliona KM iz budžetskih sredstava. Imamo i robne rezerve koje su kapitalne stavke. Ostaje nam oko osam miliona KM učešća. Ako budemo radili dodatna izdvajanja, kapitalne stavke nisu mjesto sa kojih treba skidati novac jer su nam potrebna za razvoj. Nismo za to da diramo taj novac jer se moramo pokretati - rekao je Forto.

Ministar finansija u Kantonu Sarajevo Davor Čičić rekao je da ukoliko se proglasi stanje nesreće po automatizmu se aktiviraju zakoni.


Podjela novca

Čičić je odgovarajući na pitanja zastupnice Biščević-Tokić, rekao da se 21 milion KM koji su planirani za saniranje šteta od korone uglavnom iz EU fondova.

- Vlada ima opciju da sa drugih planiranih troškova preusmjere novac za sanaciju posljedica. Što se tiče MMF-a, ta sredstva su upućena za pomoć privredi - rekao je Čičić.

Damir Marjanović pitao je da li su planirana sredstva za studente.

- Ovo pitanje bi morali riješiti nekim drugim uredbama Vlade - rekao je Čičić.

Minimalne plaće

Ministar privrede KS Adnan Delić rekao je da nisu razmatrali dodatna finansiranja za ugostitelje.

- Ono što se nalazi u zakonu su minimalne plaće, uključujući i doprinose. Do sada je to finansirala Vlada Federacije BiH. Izaći ćemo ususret svima kojima je uskraćen rad. Moram naglasiti da se ovaj zakon odnosi na sve privredne subjekte u KS. Onima kojima je otežan rad i oni subjekti kojima je Vlada KS direktno zabranila rad, osigurali smo sredstva za minimalnu plaću. Nakon što se ovaj prijedlog usvoji, bit će objavljen javni poziv. Gledat ćemo da unaprijedimo kriterije i sastav komisije. Svi koji ostvare prava će moći dobiti pomoć - rekao je Delić.

Kada su u pitanju ugostitelji koji nemaju šifru djelatnosti, Delić je objasnio da je svi moraju imati.

- Svi koji su registrirani i koji posluju u okvirima zakona moraju imati šifru 56.10 i 56.30. Uradili smo tačne analize. Prvo smo osigurali sredstva pa potom djelovali. Kada su u pitanju poslovni subjekti u KS posluje 1.781 poslovni subjekt koji upošljava 6.174 radnika. 123 subjekta su prestala s radom u 2021. godini i 1,292 uposlenika su ostala bez posla. Pad prometa je oko 80 miliona KM u 2020. godini. Ako uzmemo u obzir broj uposlenika, lockdown bi nas koštao 4.167.450 KM miliona KM, a za 15 dana je potrebno 2.083.725 KM - rekao je Delić.

Oslobođeni plaćanja takse

Delić dodaje da ukoliko bi se proglasilo stanje elementarne nepogode od strane Federacije svi privredni subjekti će biti oslobođeni plaćanja takse.

- Ova Vlada će finansirati sve privredne subjekte koji posluju na području Kantona sa minimalnom plaćom. Ovim mjerama će biti obuhvaćeni svi, a posebno one kojima smo zabranili rad. Finansirat ćemo minimalni ili cijeli iznos plaće, u zavisnosti od sredstava. Ako bude sredstava finansirat ćemo i doprinose - rekao je Delić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.