AVAZ NA LICU MJESTA

Forto: Ne znam kada ćete imati opet ovakvu Vladu, završili smo propale projekte prethodnika

Ostajali smo do 11 navečer, radili smo u interesu građana, rekao je Forto

Piše: A. Čengić

29.12.2022

Sa godišnjeg pressa Vlade KS - Avaz
Sa godišnjeg pressa Vlade KS - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Na godišnjem pressu Vlade Kantona Sarajevo koji se održao u Domu mladih Skenderija premijer Edin Forto iznio je podatke ne samo o ovoj godini nego o cjelokupnom mandatu.

- Vlada je 65 posto ostvarila imunizaciju sto je najveći proučena u regiji. Nismo bježali od krize kao ostatak domovine. Omogućeno je zapošljavanje mladih logopeda. Nabavili smo najmodernije medicinske aparate. Kupili smo rekordan broj stanova i 198 pripadnika boračke populacije je dobilo smještaj - rekao je Forto.


Uloženi milioni u nauku i istraživanje

Dalje je naglasio da su povećali broj stipendija za studente boračke populacije.

- Realizirani su brojni projekti iz oblasti kulture. Što se tiče Ministarstva saobraćaja izdvajamo rekonstrukciju tramvajske pruge, izgradnja tunela Kobilja Glava, nabavljeni su novi tramvaji, uvedene su elektronske karte. Na Bjelašnici je urađeno dosta toga. Završili smo propale projekte prethodnih vlada, ZOI84 smo vratili u život. Brojni projekti vezani za zaštitu okoliša su urađeno milioni su uloženi - istakao je Forto.

Primili su 197 policijskih službenika, dodao je.

- U toku je uspostava helikopterske jedinice. Sve što je policija tražila, mi smo obezbijedili. Bavili smo se transparentnošću i borbom protiv korupcije. Uveden je registar zaposlenih i jedini smo u regiji koji to imamo. 40 javnih objekata smo utoplili, pomogli mladim bračnim parovima za kupovinu nekretnine - naveo je premijer Forto.

Što se tiče nauke i istraživanja uloženi su milioni.

- Pomogli smo porodiljama sa 1.000 KM mjesečno. Uklonjene su barijere u javnim ustanovama i sada je olakšano kretanje osobama sa invaliditetom. Izjednačili smo naknade za zaposlene i nezaposlene porodilje, uvećan je dječiji dodatak. Kontinuirano pratimo rad zapošljavanja. Povećana su sredstva za javne kuhinje - rekao je Forto.


Vlada koja je priznavala greške

Dodao je da su prva Vlada koja je priznavala da je griješila, da nije bježala od građana.

- Ne znam kada ćete imati opet ovakvu Vladu. Ostajali smo do 11 navečer, radili smo u interesu građana - dodao je Forto.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar zdravstva Haris Vranić je rekao da je Opća bolnica spremna da se vrlo brzo postane Kantonalna:

- Što se tiče afere lažne dijagnoze, daleko je veći ovim zloupotrebe koji se desio. Poražavajuće je da su radnici spremni da kaljaju bijelu uniformu. Vise od 90 posto ljekara je časno i nadam se da će istražni organi sto prije završiti svoj dio posla i da će se javno objaviti imena ljekara koji su to uradili.

Ministar Adnan Delić govorio je o beneficija Expo Dubai.

- Imali smo cilj da što bolje predstavimo državu. Imamo preko 200 miliona investicija. Povećan je broj turista i tome je sigurno doprinio naš nastup u Dubaiju. Mi smo svoje ciljeve ispunili - rekao je Delić.

Ministar Admir Katica rekao je da je uspostavljanje helikopterske jedinice dio 300 mjera koje je potpisala Skupštinska većina.

- Zbog tenderske procedure poništena je nabavka policijskih kamera - rekao je Katica.


Grad čistiji nego lani

Što se tiče čistoće grada, resorni ministar je rekao da je bolja nego 2021. godina.

- Kao Vlada i resorno ministarstvo smo donijeli zakon o komunalnoj policiji. Zadovoljni ako s produžecima Park koji je dosta toga uradio. Što se tiče kvalitete zraka o tome se godinama se priča. Uticaj mikroklima je takav. Jedan dan je čisto drugi dan nije. Kada puše jugo, onda je čist zrak, kada je drugi vjetar onda je loš zrak. Ložišta su 60 posto zagađivači - rekao je Enver Hadžiahmetović.

Na pitanje o formiranju nove Vlade, Forto je rekao da očekuje uskoro formiranje nove vlade.

- Dobili smo povjerenje da ponovo formiramo Vladu. sada vodimo dodatne pregovore jer imamo još partnera, ne mogu govoriti o imenima. Ja jesam kandidat ali vidjet ćemo šta će biti u narednom periodu - poručio je Forto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.