IMENOVANJA

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća: Danas odluka o Bogiću Bogićeviću na čelu Sarajeva

Četvorka ima većinu u Vijeću

Bogićević: Jedini kandidat za gradonačelnika. Arhiv

Piše: A. Nalo

24.3.2021

Konstituirajuća sjednica novog saziva Gradskog vijeća (GV) bit će održana danas. Nakon što je ranije Centralna izborna komisija (CIK) završila svoj posao, svoje mandate prihvatit će 28 vijećnika, odnosno po sedam iz općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Novi vijećnici

Prema zvaničnom spisku CIK-a, u naredne četiri godine starogradsku općinu predstavljat će vijećnici Seid Škaljić (NBL), zatim Vedad Deljković i Srđan Simonović iz SDA, Almedin Miladin iz NiP-a, Muamer Mekić i Jasmin Skorupan iz SDP-a te Vedran Dodik (SzG).

Jasmin Ademović i Biljana Lazarević (NiP), zatim Dragan Stevanović iz SDP-a, Lajla Ćosović iz SDA,  Nihad Uk (NS) i Amra Zulfikarpašić (NS) te Željko Majstorović iz PZP-a. Vijećnici iz Novog Sarajeva su Samir Bejić i Danijela Šahat iz NiP-a, Mirela Džehverović iz NS-a,  Alma Čengić iz SDA, Elvedin Korora iz SDP-a, Marijela Hašimbegović iz DF-a i Srđan Srdić, kao samostalni vijećnik.

Poznata imena

U novom sazivu GV Novi Grad će predstavljati Adi Škaljić i Ratko Orozović iz NS-a, potom Bajro Biber (BOSS), Drago Jurić (USD-BOSS), Toni Vukadin i Alem Logo iz NiP-a i Enisa Spahić iz Kluba vijećnika „Spahić-Memišević“.

Margetić: Kandidatkinja za zamjenicu. Arhiv

Prema računici, najviše vijećnika, njih sedam, imat će stranka Narod i pravda, zatim pet Naša stranka, po četiri SDP i SDA, a po jednog PZP, DF, NBL, SzG, Klub vijećnika „Spahić-Memišević“.  A u vijeću će biti i jedan samostalni vijećnik.

Na osnovu toga, sad je već jasno da će stranke četvorke imati dovoljno sigurnih ruku. Za izbor gradonačelnika i većinu u Vijeću potrebno je 15, a četvorka trenutno ima 18 vijećnika. Za sada jedini kandidat za gradonačelnika je Bogić Bogićević na prijedlog SDP-a, dok su za zamjenike predloženi Anja Margetić iz NS-a i Haris Bašić iz NiP-a.

Bašić: Predložen od strane NiP-a. Avaz

Po dogovoru koalicionih partnera, za predsjedavajućeg Gradskog vijeća trebao bi biti imenovan Jasmin Ademović (NiP), a zamjenici Dragan Stevanović (SDP) i Mirela Džahverović (NS)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.