SARAJEVO

Prof. dr. Gavrankapetanović za "Avaz": Služit ćemo pacijentima, a ko hoće da se svađa - morat će sam

Posvećeni smo najsvetijem zanimanju, a građanima obećavamo da ćemo uvijek postojano, stručno i predano, poštujući našeg učitelja Hipokrata, biti uz njih

Piše: E. Maslo

12.5.2021

Prof. dr. Gavrankapetanović: Unaprijediti rad i edukaciju. FENA

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu obilježila je jučer 155. godišnjicu postojanja i rada, a direktor ove ustanove, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović za „Avaz“ je rekao da je ponosan zbog svega što je ova bolnica značila građanima glavnog grada Bosne i Hercegovine.


Nesreća i bolest

- Više od stoljeća i po bolnica liječi i pomaže građanima. Vihori ratova, nesreća, bolesti prolazili su ovim prostorima, a bolnica je stajala ponosno i pružala uvijek nadu onima koji su bolesni, koji pate, kojima je teško. Izražavam zahvalnost svakom zaposleniku Opće bolnice koji su predano radili 155 godina na ovom mjestu, životima svojim svjedočeći pripadnost najsvetijem zanimanju. Građanima Sarajeva i BiH obećavamo da ćemo uvijek postojano, stručno i predano, poštujući našeg učitelja Hipokrata, služiti bolesnima – kazao je prof. dr. Gavrankapetanović za naš list.

Posljednju godinu obilježila je pandemija koronavirusa te svojevrsna prepucavanja između Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Opće bolnice.

Direktor Opće bolnice podsjetio je da je zdravstveni sistem na početku pandemije u KS bio praktično zatvoren.

- No, mi smo bili i dalje ćemo biti posvećeni samo bolesnima i razmišljamo samo kako unaprijediti svoj rad i edukaciju. S našim kolegama iz drugih ustanova imamo svakodnevne i odlične odnose. Za one koji bi se svađali zaista nemamo vremena. Neka se svađaju sa samim sobom. Nama snaga i energija treba za naše bolesnike i tako će ostati – istakao je on.



Rad u pandemiji

U prilog tome, dodao je da podaci rada u vrijeme pandemije dovoljno govore za sebe.

- Napravili smo poređenje u aprilu prošle i ove godine pa smo došli do informacije da je broj prijema u bolnicu 2020. godine bio 96, a sada u aprilu je bio 934. Broj pregleda prošle godine 5.309, a sada smo uradili sve zajedno 27.773. Broj poroda je bio tri, a sada se povećao na 107. Bolnica je u tom periodu imala 4,55 posto pacijenata, a ove godine je taj procent bio 62,55 posto. Svi su kapaciteti znatno uvećani pojavom pandemije. Ovo je mjesto gdje se susreću i radost i tuga i mi, uposlenici ove bolnice, s našim pacijentima i njihovim porodicama to dijelimo svaki dan - dodao je Gavrankapetanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.